מסגרת דיגיטלית בשבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 21/09/21 21:38 טו בתשרי התשפב

שאלה

שלום הרב,

יש לי בסלון תמונה דיגיטלית תלויה על הקיר שמחליפה מספר תמונות באופן אוטומטי.

רציתי לשאול מה דין תמונה זו בשבת? האם לכסות אותה?

להוריד אותה? או שניתן להשאיר אותה כרגיל?

תשובה

לשואל שלום

מבחינה דיני מלאכות שבת - אין בכך בעיה.

ישנה סוגייה נוספת השייכת כאן – כבוד שבת. בהלכות שבת ישנו עיקרון חשוב: הימנעות מדברים בולטים שמשמיעים קול גדול בשבת ("אוושא מילתא"). לכן אסור שימוש בטלויזיה שמכוונת לערוץ נוכרי בשבת, אפילו שאת הפלטה אנחנו כן מכוונים בשעון שבת.

אך נראה שמותר להפעיל מסגרת דיגיטלית בשבת

ממספר סיבות:

1. תמונה דיגיטלית מתחלפת אינה משמיעה קול, היא פאסיבית באופיה. תמונות משפחתיות משתנות מדי כמה שניות אך איננה יוצרת בולטוּת שאיננו רגילים אליה בבית. טלוויזיה - עיקרה משתנה והיא חלק בלתי נפרד מחיי חול, לעומתה התמונה פועלת בצורה ריטואלית ללא חדשות.

2. גם דבר בדבר שמותר בשבת, יש חשש לאסור משום מראית עין. מאחר שמסגרות דיגיטליות מוכרות וידועות בימינו לכל, כולם יודעים שניתן להפעילן מבעוד יום, בטוחני שאף אחד לא יחשוש שמישהו מבני הבית הפעיל במיוחד את המסגרת דווקא בשבת קודש.

על כן, אם זה פועל כל השבוע ללא מגע יד אדם, ורק לפעמים מוסיפים עוד תמונות – אין לאסור.

לעומת זאת- יש להימנע מלעשות זאת במיוחד לשבת, כדי שהדבר יהיה עניין קבוע בבית ולא דבר מה שמשתנה.

כל טוּב