שאלה
שלום וברכה לכבוד הרב
אני חוזר בתשובה ורציתי לשאול את הרב לגבי מניעת הריון:
1. מתי מותר ומתי אסור במהלך כל שנות הנישואים למנוע הריון?
2. א.האם מצב כלכלי קשה הוא תירוץ למניעת הריון?
ב. האם מצב נפשי ירוד של האשה יכול להיות גם הוא תירוץ למניעה?
3. האם מניעת הריון לפי "השיטה הטבעית"(FAM) נחשב כמו גלולות?
תודה רבה וכל טוב!
תשובה
שלום וברכה.
1. באופן כללי צריך להשתדל להרבות ילדים. בשלב ראשון כדי לקיים את מצוות פריה ורביה שהיא מקוימת כאשר יש בן ובת. גם אח"כ קיימת מצווה המוגדרת "ולערב אל תנח ידך", כלומר, יש עניין להרבות נשמות בעולם, גם בזמן ה"ערב", בשנות הבגרות של הזוג.
מצד שני, האישה אינה "מכונה ליצירת ילדים", ולכן, גידול והבאת ילדים לעולם צריכה לקחת בחשבון את מצבה של האישה.
לכן, פעמים רבות קיום המצווה תלוי במצב האישי והאינדיבידואלי של האישה.
מכל מקום, נוהגים לומר על פי הגמרא, שאיבריה של האישה "מתפרקים", במשך שנתיים אחרי הלידה, ואפשר לעשות הרחקה כזו בין לידה לידה.
2. א. מצב כלכלי קשה, בדרך כלל אינו סיבה למניעת הריון, אלא אם כן מדובר במצב של פיקוח נפש שאי אפשר להתקיים.
3. ב. מצב נפשי ירוד, יכול להוות סיבה (ולא תירוץ) לדחיית הריון. אולם במקרה כזה כדאי לקבל חוות דעת של רופא ורב מוסמך לנושא.
4. לא. כיוון שמניעה בשיטה טבעית אינה משתמשת בשום אמצעים חיצוני, אלא, במניעת יחסי אישות בימים מסוימים. אין בזה שום איסור אלא מניעת קיום המצוות המנויות לעיל. אולם, יש לשקול זאת כי לפעמים השימוש בשיטה עלול להביא למתיחות רבה בין בני הזוג, ויש לשקול את הרווח על ההפסד, כי השמחה בין בני הזוג חשובה ביותר.
כל טוב.