מנהג בישראל

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/01/03 13:37 י בשבט התשסג

שאלה

לכבוד הרב עוזיאל אליהו:

שמי הילה ואני עושה עבודת חקר בנושא עדות ישראל, אני מקווה שתוכל לענות לי על מספר שאלות.

1. האם בעקבות העליה לארץ השתנו המנהגים בעדות מרוקאים, תמנים,טריפולי ותוניסאים?

2. מה אפשר לעשות כדי לשמר את המנהגים בעדות הנ"ל?

אודה לך אם תענה על השאלות בהקדם האפשרי

תודה רבה.

אם יש גולשים נוספים שיכולים להוסיף לי מידע- תודה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

1)מבחינת ההלכה יש לשמר ולטפח את המנהגים של כל עדה ועדה.ועל זה נאמר שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אימך ראי נא מה כתב בעל החפץ חיים בספרו :
משנה ברורה סימן סח ס"ק ד

ומהרח"ו כתב בשם האר"י שלא היה אומר פיוטים ופזמונים אלא מה שסדרו הראשונים כגון הקלירי שנתקנו ע"ד האמת וכן לא היה אומר יגדל ומ"מ העיד בנו של מהרח"ו על אביו שכשהיה ש"ץ בקהל בימים נוראים היה אומר כל הווידוים וכל הפיוטים וישמע חכם וממנו יקח חכמה ומוסר השכל שלא לשנות המנהגים.

ובש"ל האריך בשם גאונים שמצוה לומר פיוטים וכשפייט ר"א וחיות אשר הנה מרובעות לכסא וכו' להטה אש סביבותיו עי"ש.

אמנם המנהגים שנהגו בשרשי התפלה לכו"ע אין לשנות כ"א ממנהג מקומו כגון מנוסח אשכנז לספרד או להיפך וכל כה"ג כי י"ב שערים בשמים נגד י"ב שבטים וכל שבט יש לו שער ומנהג לבד ולענין דינא האשכנזים המתפללים עם הספרדים או להיפך יצאו י"ח תפלה. וכ"ז רק במנהגים שנהגו בשרשי תפלה אבל מה שנזכר בגמרא או בדברי הפוסקים שלמדו מהגמרא הוא שוה לכל ואין רשות לשום אדם לנהוג במנהגו:"

2)לקיים את המנהגים ולשמר אותם איש איש בעדתו הוא.
ומי שרוצה לאמץ מנהג טוב של עדה מסויימת בנוסף למנהגיו הוא תבוא עליו ברכה וטובה.

3)יש לך לדעת שיש מנהגים שהם לא טובים (מנהג הוא גם בהיפוך אותיות גהנם)ואם יש מנהג תמוהה יש ללכת לשאול רב על קיומו.

בברכה,

עוזיאל

.