שאל את הרב

ממונות

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 30/10/04 08:36 טו בחשון התשסה

שאלה

אבי הקשיש רשם את כל ממונו ע"ש שני ילדיו באופן שהאחד תלוי בשני ע"מ לבצע פעולה בחשבון או ברכוש. בכוונתו שיעשו שימוש בממון לטובתו כל זמן שהוא בחיים ואח"כ להתחלק בנותר.

המצב הוא שאחד האחים מאוד חולה ויתכן שצריך יהיה להתעסק עם יורשיו (הרבים). האם נכון לשכנע את האב לעשות שינוי ולרשום הכל על הבן הבריא

תודה

תשובה

לפי מה שהבנתי המדובר הוא שהאב עדיין לא נתן באופן גמור את הנכסים לבנים, אלא השאירם בבעלותו וכוונתו לתת רק לאחר מיתה, ובינתיים דעתו ששני הבנים ינהלו את הנכסים לטובתו כל זמן שהוא חי.
את ההצעה לעשות שינוי ולרשום את הכל על שם בן אחד בלבד, יש לבחון:
א. אם משמעות הרישום היא הקנאה בתנאים הנ"ל, כבר האב לא יכול לחזור בו, שהרי הקנה.
ב. גם אם נניח שהאב יכול לחזור בו, ההצעה שהכל יהיה רשום ע"ש בן אחד משמעותה עקירת דין ירושה, שהרי מעיקר דין התורה שני הבנים צריכים לירש, ואם אחד מת בחיי האב, בניו יורשים, לכן הרישום ע"ש אחד הוא עקירת עיקר דין הירושה, ובזה הדריכונו חכמים שאין נכון לעשות כך כמש"כ בחושן משפט רפב ס"א.
לכן נראה שעדיף להשאיר את הכל במצב הקיים, וכל זמן שהאח החולה עדיין חי, רק האח הבריא ינהל, שהרי יורשיו עדיין אינם צד כאן, ואם ח"ו ימות הבן בחיי אביו, יש לדבר עם היורשים שימנו רק את אחד הבנים לנהל את הנכסים בחיי הסבא, ולאחר מות הסב ה"ז ככל דין ירושה.

תשובת הרב דרור – דיין בבית דין צדק ע"י ישיבת ההסדר בשדרות

כתבות נוספות