שאלה
מה המשמעות של אנשים שנהרגים במלחמה?
מה המשמעות של אנשים שנרצחים בפיגועי טרור?מדוע הם מתים אם הם אנשים צדיקים של מגיע להם.
אני לא רוצה חלילה להיכנס לחשבונות שמיים אך מענינת אותי השאלה הזא.אשמח אם תענו לי תשובה.תודה
תשובה
בס"ד
שלום שלום,
מתוך השאלה לא הצלחתי להבין אם מדובר בשואל או שואלת, אז אני אענה בלשון נקבה, אך כמובן שהפנייה היא לשואל- יהא אשר יהא.
שואלת יקרה:
את נוגעת בשאלות קיומיות ומהותיות מאד, שאת לא הראשונה, ובטח לא האחרונה שעוסקת בהם:
בשיחה שהתקיימה בין הקב"ה ואברהם אבינו לפני מהפכת סדום ועמורה, אברהם שואל:
"האף תספה צדיק עם רשע?.. חלילה לך מעשות כדבר הזה להמית צדיק עם רשע והיה כצדיק כרשע חלילה לך השופט כל הארץ לא יעשה משפט?" (בראשית, יח , כה)
לפני מספר שבתות קראנו על הכבדת השעבוד של פרעה על ישראל, ומשה אשר בתגובה פונה לריבונו של עולם: ".. למה הרעותה לעם הזה?":(שמות ה, כב), בשמות רבה מבואר שמשה פותח את ספר בראשית וקורא על הדורות שקדמו ומקשה? – מה חטאו דורי שנשתעבדו מכל הדורות?
ירמיהו (יב, א-ג) אף הוא טוען: "צדיק אתה ה´, כי אריב אליך... מדוע דרך רשעים צלחה?"
והיד עוד נטויה-
אינספור מקורות פונים בתהייה לריבונו של עולם ומנסים להבין את הנהגתו.
והאדם עוד מלפני 5000 שנה (דור המבול) עומד מול המציאות ותוהה:
מה המשמעות?
מדוע כך ולא אחרת?
אז ראשית נקודת המוצא ממנה אנו ניגשים לשאלותינו היא:
ככה.
ככה החליט ריבונו של עולם.
פשוט ככה.
ואנו בשכלנו הצר והמוגבל מנסים לתת מענה. והאמת- שלעולם לא נדע ונבין באמת.
´אילו ידעתיו- הייתיו´: אנחנו לעולם לא נדע את סיבות ההנהגה של הבורא מהסיבה הפשוטה. שהוא הבורא. ואנו נבראים.
כנבראים (כן, כאלו אנו) יצירי כפיו, אנו פשוט לא מסוגלים לרדת לסוף דעתו של אינסוף ברוך הוא. איך אפשר להכיל איסוף בתוך סוף? איך אפשר שאדם יוכל להבין מהלך אלוקי?
"כי לא מחשבותי מחשבותיכם ולא דרכיכם דרכי נאם יהוה"(ישעיהו נה, נח)
רק הקב"ה הוא הצופה מראשית ועד אחרית, ורק הוא המנהל בטובו אינסוף מהלכים, שלנו אין שום יכולת להבינם!
אז אחרי שהבנו שאיננו מבינים ניגש לשאלתך:
עמ"י עובר בדורנו התמודדויות לא פשוטות.
הייסורים שלפני ביאת משיח מכונים ´חבלי לידה´. הכאבים איומים ונוראים, אבל בתוך כל הסבל ומתוך כל הסבל באה נשמה חדשה לעולם. נוצרים אצלנו כוחות חדשים.
את שואלת מה המשמעות של אנשים שנהרגים? שנרצחים?
מאז באנו לארץ מנסים אויבינו בכל דרך לסקל את התוכנית האלוקית של הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל. אנשים שנהרגים בפיגועים או במלחמה אלו אנשים שמקיימים בגופם מסירות נפש של ממש. הם נהרגים במלחמה העקובה מדם שלנו כנגד אויבנו והמוות שלהם הוא לאומי. מוות שבמהותו הוא קדוש- מוות שבא מתוך שייכות לכלל ישראל.
מסופר על פרופסור ישראל אומן, שכאשר נהרג בנו- ר´ שלמה אומן הי"ד, במלחמת שלום הגליל, בא אצלו לנחמו הגאון הרב גוסטמן זצ"ל, ששכל את בנו יחידו בשואה. ואמר הרב גוסטמן: עכשיו בשמים מאירקה שלי אומר לשלמה שלך: אני לא זכיתי, אבל אתה שלוימלה – אשריך שזכית להקריב את עצמך כדי להציל את עם ישראל. שקיימו בגופם את מצוות יישוב הארץ.
[יהודי שנהרג מפני שהוא יהודי, אף שלא ניתנה לו בחירה- בעצם הריגתו מכריז שה´ הוא אלוקיו ומקדש שם ה´.]
את שואלת- מדוע הם מתים אם הם אנשים צדיקים שלא מגיע להם?
בעצם מי קבע שאנשים טובים לא יכולים להסתלק מן העולם? ומי אמר שזה עונש?
חז"ל בבראשית רבה (פרשה סב אות א) אומרים:" אמרו בעל התאנה יודע אימת היא עונתה של תאנה ללקט, ולוקטה, כך הקב"ה יודע אימתי היא עונתן של צדיקים להסתלק מן העולם ומסלקן, שנאמר ´דודי ירד לגנו לערוגות הבושם לרעות בגנים וללקוט שושנים".
הקב"ה יודע את תפקידו ושליחותו של כל אחד, הוא יודע מתי היא ´עונתו´- מתי תם תפקידו והוא בשל לעלות למעלה.
במדרש שמובא הקב"ה יורד לגנו ללקוט שושנים- הוא בוחר את הטובים ביותר, ואותם לוקח איתו.אולי רק הם מסוגלים לשאת בנטל של הכלל.
כל ישראל ערבים זה לזה ...ואם נתפסים זה על זה בחטא כל שכן שיועילו זה על זה בזכות. ואמנם, על פי שורש זה נסדר [שיגיעו צרות וייסורים לאיש צדיק, ויהיה זה לכפרת דורו.]... ובמעשה הזה מיטיב לדורו שמכפר עליו, והוא עצמו מתעלה עילוי גדול... שיִלְקֶה הצדיק על בני דורו שהיו ראויים לעונש גדול מאוד וקרובים לכליה או לאבדון, והוא בייסוריו מכפר עליהם ומצילם בעולם הזה ומועיל להם גם לעולם הבא". (הרמח´´ל בספרו "דרך ה´ " ח´´ב, פ´´ג)
הרמח"ל מביא בפירושו זה, שדוקא הצדיקים הם אלו שנבחרים לשאת בייסורים עבור הכלל. ובמותם מאפשרים לבני דורם להמשיך ולפעול ומצילים אותם על ידי הייסורים שלהם, אלו בעצן ייסורים שהם נוטלים בשם הכלל כולו.
[מאז חזרנו לארץ איננו עוד אוסף פרטים, הפכנו לעם! יותר נכון חזרנו להיות עם!
כעם חלה עלינו המציאות של כלל. כלל ישראל. כנסת ישראל.
כל אלו מושגים המחייבים מסירות נפש של הפרט למען הכלל וממיללא נותנים משמעות כללית וגדולה למוות של כל אחד מישראל, שנהרג משום שהוא יהודי.]
כמובן שכפי שאמרת-
מעבר לכל התשובות, אלו חשבונות שמיים.
נתתי מעט טעמים רק כדי להקל עלינו.
עוד נזכה בעזרת ה´ לראות במוחש: "בִּלַּע הַמָּוֶת לָנֶצַח וּמָחָה אֲדֹנָי יְהוִה דִּמְעָה מֵעַל כָּל פָּנִים וְחֶרְפַּת עַמּוֹ יָסִיר מֵעַל כָּל הָאָרֶץ כִּי יְהוָה דִּבֵּר" (ישעיהו כח, ח).
אשרי מי שיש ערך למותו,
יהי רצון שנזכה לגאולה שלימה ללא ייסורים כלל!
הרבה טוב!
צופיה
tsofia641@gmail.com