מכניסי רחמים

חדשות כיפה הרב שי פירון 08/09/02 21:36 ב בתשרי התשסג

שאלה

שלום רב! אמרו לי שאסור להגיד את הפיוט "מכניסי רחמים"בגלל שמותר להתפלל רק לקדוש ברוך הוא.

א.האם מותר להגיד את הפיוט?

ב.האם אפשר לומר"מכניסי רחמים יכניסו תפילתינו...משמיעי צעקה ישמיעו..."ועל ידי כך לצאת מן הספק? תודה רבה!

אודה לך אם תפרסם את התשובה באתר

תשובה

ב"ה

שלומות!

מקורו של הפיוט מכניסי רחמים, המהווה פניה אל המלאכים הוא במדרש שמות רבה פ' כא', ג'.
וכנראה שהוא קדמון וחובר כבר בימי הגאונים. ואכן, לדעות רבות יש להמנע מקריאה אל המתווכים כפי שהדבר בא לידי ביטוי בדברי הנביא: :"כל אשר יקרא בשם ה' ימלט" (יואל, ג', ה') ומכאן שמי שקורא שלא אל ה' לא יענה ולא ימלט.
ואכן הרמב"ם בפירוש המשניות, יצא בחריפות נגד התפילה אל המלאכים ומי שפסקו בעקבותיו, אסרו לעשות כן.
ואומנם, פוסקים אחרים, כגון בעל שבולי הלקט, ובשו"ת מהר"י ברונא, ועוד, התירו לעשות כן , כיוון שהוא דרך שפלות ועבדות.
סיכום: אף שי מי שחולק ואוסר לומר פחוטים אלה, אם הם מעוררים את הנפש ומהוים ביטוי לעבודת ואהבת ה', מותר לאומרם.

בברכה,

שי

בבר