מכירת רכב

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 22/08/06 19:19 כח באב התשסו

שאלה

שלום לרב.אני שואל בשם ידיד מהצבא.

סיכמתי על מכירת רכב ואף לקחתיו לבדיקה. בעל הרכב בקש להשאירו עוד יום אצלו, והסכמתי. למחרת כשקבלתיו ראיתי שהוא החליף את הרדיו, לדבריו זה לא כלול בעסקה, לדברי ודאי שכן. האם זה נכון?

בנוסף לאחר שבועיים הצבע ירד במקום מסוים והתגלתה חלודה. הלכתית - האם יש פסול במעשיו? ומה עלי לעשות? תודה

תשובה

לא הבנתי לגמרי אם כבר נעשה קנין על הרכב, וממה שאתה מתאר "לאחר שבועיים וכד'" אני מבין בפשטות שכבר הרכב אצלך.
א. לגבי הרדיו אם אמרת במפורש שכלול בעסקה ודאי אין זה הגון במה שהוא חוזר בו. אמנם אם לא נאמר במפורש על ידך, לגבי מידת ההגינות בזה נראה בפשטות שהצדק עמך, אלא שאעפ"כ אין כאן טענה גמורה כלפיו. ואם כבר לקחת את הרכב אליך והסכמת לקחתו עם הרדיו השני הרי מחלת על הרדיו, שהקובע הוא מצב הרכב בזמן מעשה הקנין.
ב. לגבי הצבע, נאמר בשו"ע חו"מ רכח ט: "אין מפרכסין לא אדם ולא בהמה ולא כלים, כגון לצבוע זקן עבד ... ולצבוע כלים ישנים כדי שיראו כחדשים", ומבואר שם שיש בזה ענין של אונאה. אלא שכיון שידעת שמדובר ברכב ישן, אם החלודה ברכב כזה היא ענין שמצוי, אין בזה ממש אונאה. וכ"ש שאין בזה מקח טעות שהרי ידעת את כל הנתונים על הרכב.
ולכן נראה שתביעה ממונית גמורה אין כאן, אע"פ שייתכן שיש בזה חוסר הגינות מסויים מצד המוכר.
הרב דרור