מכולות מחזור הבקבוקים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 14/08/06 13:42 כ באב התשסו

שאלה

לכבוד הרב שלום!

ברחובות פזורים מכולות מחזור שבהם אנשים ללא שום תמורה כספית או תמורה אחרת מלבד נקיון הסביבה משלשלים את בקבוקיהם למכולה.

לכן מעניין אותי לדעת האם יש אחיזה למכולה הזאת וזה נחשב כשטח פרטי ובהתאם לכך אסור להוציא בקבוקים מהמכולה או שמא זה ככל זבל בארץ שאף אחד לא יעלה על דעתו שאסור יהיה לי לגעת במה שיש בו מדין קניין הזבל לעיר בה הפח נמצא.

אני שואל זאת משום שאני לפעמים צריך בקבוק ברחוב ואני לוקח מהמכולה הזאת (כמובן בלי לפגוע בה)

האם מותר להוציא או שאסור?

בתודה רבה מראש!

דניא-ל

תשובה

לפי הידוע לי המכולות הללו של המחזור הן רכוש פרטי, ובעליהן של המכולות רוצים בבקבוקים שמקבלים תמורתם כסף, וא"כ יש בזה קנין לבעליהן, שכליו של אדם קונים לו במקום שיש לו רשות להניחם (חו"מ ר ס"ג), וא"כ כל הבקבוקים נקנים לבעל המכולה. ובפשטות נראה שמקום הנחתם מוגדר כסמטא ולא כרה"ר, שהרי מונחות בצידי הדרכים וכד' שיש לו רשות להניחם שם.
הרב דרור