מי צריך לשאת בנזק

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 06/12/12 23:13 כב בכסלו התשעג

שאלה

הבן שלי נעמד בבית ספרו על האסלה באחד התאים בחדר השירותים, כאשר נעמד על האסלה, האסלה נפלה ונשברה. הבן שלי טען כי האסלה לא הייתה מחוברת כראוי לרצפה, ועל כן נפלה ונשברה, אמנם לא מקובל לעמוד על אסלה, אך אם עומדים עליה אין היא צריכה להישבר ועל כן לא יכל לצפות מראש שהוא עושה משהו שיגרום לשבירת האסלה. ולכן אין הוא חייב לשאת בנזק. לעומתו טוען בית הספר, כי משום שנעמד על האסלה, ולא השתמש בה בשימוש הרגיל שלה עליו לשאת בנזק. אם היה יושב באופן רגיל על האסלה והיא הייתה נשברת בית הספר היה נושא בנזק, אך משום שנעמד עליה עליו לשאת באחריות. עלות אסלה חדשה 320 ש"ח. הבן שלי ביקש שנשאל שאלת רב לפסוק בעניין זה, בית הספר הסכים לכך. נשמח לקבל פסיקה הלכתית בנדון

בתודה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה!

לא ציינת בן כמה הילד, אע"פ שזה לא חשוב מבחינת הדין למעשה, אך הענין חשוב לדיון ויסודי הדין.

תחילה נדון במקרה והבן מתחת לגיל 13? אז, מעיקר הדין הוא פטור לגמרי מכל תשלום כי אינו בר חיוב מהדין "פגיעתו רעה". ברם, כבר תיקנו חכמים לחייב את ההורים לשאת בחיובי הנזק וזה לטובת תיקון החברה. וכך מופיע בסוף חלק א' של חיי אדם. לכן במידה ובנכם אשם בנזק, אתם חייבים לשלם.

וכאן המקום לדון על הנזק והחיוב עליו. למעשה אם השימוש באסלה לא נעשה באופן הרגיל, בלי שום קשר אם מדובר באסלה מחוברת או לא, הילד חייב בנזק. אמנם, במידה והיה צורך להשתמש באסלה בצורה בלתי רגילה בגלל מציאות של לית ברירה ( כגון בית הספר לא החליף מנורה בשירותים והילד תיפס על האסלה כדי להחליף נורה, ונפלה האסלה ונשברה) אז אי אפשר לחייב על הנזק. מכאן כפי שאני מבין לנכון בנכם עלה על האסלה סתם ולא מתוך צורך מיוחד, לכן הדין הוא שבנכם חייב בתשלומים על הנזק. אמנם, בימינו לילדים אין כסף והם נתונים ברשות הוריהם עד גיל מאוחר יותר, אז התשלום מוטל עליכם - על ההורים.

חנוכה שמח,

חיים בריסק

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן