מיטה בכיוון צפון דרום

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 02/07/02 03:38 כב בתמוז התשסב

שאלה

האם העמדת המיטה בכיוון צפון דרום היא הלכה, או מנהג?

עד כמה זה קריטי?

תודה רונן

תשובה

שלום רונן,
נפסקה הלכה בשו"ע (או"ח ג,ו)"וכן אסור לישון בין מזרח למערב אם אשתו צמו,ונכון להזהר אפילו כשאין אשתו עמו".
וכן פסק הרמב"ם(בית הבחירה פ"ז ה"ט)שאסור לישון בין מזרח למערב אלא בין צפון לדרום.
והמקור לכך הוא הגמרא בברכות(ה ע"ב):"אבא בנימין אומר על שני דברים הייתי מצטער כל ימי...ועל מטתי שתהא נתונה בין צפון לדרום...כל הנותן מטתו בין צפון לדרום הויין ליה בנים זכרים".וכתבו הוספות(שם ד"ה כל הנותן)שדווקא באשתו עמו,אולם מהרמב"ם משמע שהדין הוא גם כשאין אשתו עמו,וכן כתב מרן (שם) כדעת התוספות.ובערוך השולחן (שם יג)"ואנחנו אין נזהרים בזה.
בכל אופן רואים שלהלכה פסק הרמב"ם ומרן שיש לישון בין צפון לדרום,דהיינו שהראש לצד צפון והרגליים לצד דרום.
אולם לפי הקבלה הטוב ביותר שהראש יהיה לצד מזרח והרגלים למערב.ובשום אופן שלא יהיה הראש לצד מערב והרגלים לצד מזרח.
בברכה,
שמואל זעפרני