שאלה
שלום לכם.
אנוכי, בחורה רווקה כבת 18. ב"ה שומרת שבת, כשרות, צניעות, ונגיעה.
השאלה היא כזאת: איך אני יכולה לקיים מצוות קלה וחמורה ובהקפדה? אני לא יודעת אפילו מאיפה להתחיל. אני מאוד אשמח אם תעזרו לי.
בברכה, רות.
תשובה
שלום לך.
אשריך שאת מתמידה ושומרת על דברים חשובים, ואת נמצאת בדרך הנכונה. אשריך שאת שואפת להתקדם ואמנם הגם שיש לך קושי מעשי, זהו קושי טכני שהוא כבר קל יותר לפתרון מאשר בעיות עמוקות ופנימיות אשר העבודה על התיקון שלהן היא ארוכה וקשה.
אם כי כאשר מחפשים הדרכה כיצד להתקדם, נתקלים בבעיה, שכן נאמר לנו שכל אחד מישראל הוא עולם מלא, וכל אחד שונה מחברו, וממילא גם ההדרכה שלו הרבה פעמים היא שונה מההדרכה אשר צריך להדריך אדם אחר. כל אחד צריך למצוא את הדרך שלו כיצד להתקדם וכיצד להתקרב אל ה´, ולכן כאשר המרחק מהוה בעיה, וכאשר ההיכרות היא רחוקה מאד ומסתכמת רק בכמה מילים, קשה מאד לתת הדרכה מדוייקת כיצד להתקדם ולבנות את עצמך באופן הנכון המתאים לך ביותר.
בגלל בעיה זו הנטיה שלי הטבעית היתה לנסות לפנות אל אדם תורני, ועדיף מישהי תורנית אשר נמצאת בסביבה ואפשר ליצור אתה קשר טוב ולקבל הדרכה מעשית ומתמדת כיצד להתקדם צעד אחר צעד, אלא שאני יודע שגם דבר זה הוא לא קל, שכן יש כמה מחסומים אשר עוצרים את האדם מלעשות צעדים כאלו, כגון בושה הטבעית אשר נתברכו בה ישראל, וכן אי ההיכרות של האנשים והסגירות אשר הורגלנו אליה על ידי החברה המתחדשת וה"מתקדמת" ולכן קשה לנו לעשות את הצעד הזה.
לכן גם אינני יכול להרשות לעצמי שלא לענות על השאלה, למרות שהיא לא קשה כל כך, אך יודע אני שעם כל המאמץ וכל ההשקעה בסופו של דבר התשובה תהיה חלקית וחסרה, שכן היא תהיה כללית ולא מכוונת ודברים פשוטים ומכוונים יהיו טובים לאין ערוך מכל מה שאכתוב.
אך כפי שכתבתי אינני יכול לעמוד מנגד ולא לנסות לעזור ולכן אבקש לקחת את הדברים שלי בערבון מוגבל, לנסות לקחת את מה שמתאים לך, ואם הדברים לא מספקים, לא עוזרים, לא מתאימים וכו´, פשוט לפנות שוב ושוב ולנסות לקבל תשובות טובות יותר ומתאימות יותר, ולאט לאט מתוך התמסרות ומתוך נחישות ורצון אמיתי להתקדם, להגיע אל הדבר שאת צריכה.
בתורה יש כמה דברים שצריך לדעת לשאוף להתקדם בהם, שהם מחולקים לכמה חלקי התורה, שכל אחד מהם תורם לאדם משהו חשוב בבנין האישיות, משהו יסודי אשר מרומם אותו ועושה את האדם יותר טוב ויותר קרוב אל ה´.
ולכן אציג כמה דברים מכמה כיוונים אשר יכולים לעזור ותראי איזה דבר ליבך חושק יותר, וזה יראה לך למה את יותר מתאימה, מה את יותר מתקשרת אתו, וממילא תשקיעי בו יותר, אמנם גם את הדברים האחרים חשוב שלא להזניח אלא שבהם העיסוק יהיה יותר צדדי מאשר הדבר המתאים לך יותר.
1. לימוד הלכה – ישנם ספרים אשר מסכמים בצורה טובה ובהירה את החובות של האשה מבחינה הלכתית, לדוגמא לאשכנזיות ספר של הרב פוקס על הלכות לנשים, ולספרדים ספר של הרב יצחק יוסף שליט"א על הנושא, חשוב ללמוד לדעת את ההלכות היום יומיות, וממילא על ידי כך לדעת כיצד לממש את האמונה שלנו להיות דבר מעשי יום יומי היורד עד הפרטים הפשוטים ביותר, בכך להכנס אל מערכת של עבודת ה´ המקיפה את כל החיים שלנו, ושמכניסה אותנו להיות יותר עובדי ה´ במה שאנו עושים. אם את רוצה יותר להעמיק ולהפגש עם המקורות, אני ממליץ על הספר האשה והמצוות שמביא גם מקורות ובכך הלימוד לפעמים נהיה יותר יסודי ויותר מעניין.
2. לימוד אמונה – הבירור של האמונה מביאה את האדם להיות יותר קשור אל ריבונו של עולם, להכיר את מי שאמר והיה העולם ואת הנהגתו את העולם וממילא מעורר את האדם לנסות לפעול עם אל, להיות פועל בגאולת עם ישראל ובתיקון העולם, בכך מגיע הוא לבהירות יותר גדולה בכל החיים הרוחניים שלו. גם דבר זה צריך בדיקה בדיוק מה הרמה הרוחנית והתורנית שלך על מנת לכוון אותך בצורה מדוייקת , דבר שנמנע ממני לעת עתה אך הייתי ממליץ תחילה על ספרים לנוער כגון ספרים של הרב פילבר שליט"א או של הרב הס זצ"ל או ספר של הרב זאב קרוב ועוד´ ואם את מרגישה שהדברים פשוטים לך, מוכרים או בשפה לא מתאימה אולי לנסות לעבור אל כתבי הרב קוק זצ"ל או הרצ"י קוק זצ"ל.
3. לימוד תנ"ך – בלימוד זה ישנו קישור עמוק אל היסודות של עם ישראל, אל היסודות שלנו בצורה בריאה, ולבנות יסודות חשובים בכל המערכת התורנית שלנו, ולכך מלבד התנ"ך והמפרשים הייתי ממליץ על ספריו של הרב יגאל אריאל ועל ספרי הרב רמר זצ"ל ועוד ספרים אשר נותנים מפגש עכשיו של הדברים המתאימים אל דורנו.
4. לימוד מוסר – יסוד חשוב להתקדמות בעבודת ה´ מתוך הדרכה ישרה כיצד להתקדם צעד אחר צעד בבנית המידות ובתיקון האדם, לכך הספר הידוע ביותר כמדומני הוא מסילת ישרים אך יש עוד ספרים חשובים כגון אורחות צדיקים ועוד.
נראה לי שהארתי מספיק ולכן הייתי מסיים פה ואם תרצי את יכולה לפנות עוד אל כתובתי ואנסה לעזור עוד.
אני מצרף גם מספר טלפון של מוקד ארצי בענייני יהדות. אם יוכלו לסייע במציאה של שיעורים, חברותות ומידע בעניני יהדות - 1700700515 ("מעייני הישועה")
בברכה
יצחק
Zahig2@shoresh.org.il