מזוזה בכניסה לפרוזדור

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/12/01 19:25 כח בכסלו התשסב

שאלה

לכבוד הרב שמואל אליהו שליט"א,

האם יש לקבוע מזוזה בכניסה לפרוזדור (יש צורת הפתח ואין דלת)? באיזה צד יש לקבוע את המזוזה, ימין של הכניסה לפרוזדור, או ימין של הכניסה לחדר האורחים.

אשר

תשובה

בס"ד
כשיש צורת הפתח דהיינו: שתי מזוזות ומשקוף - קובעים מזוזה בברכה גם אם אין דלת.ואפילו אין המזוזות מעצים או מאבנים אחרים רק שכתלי הבנין בעצמן הן המזוזות ועליהן תקרה - גם כן חיב.
כשאין משקוף - לא קובעים מזוזה כלל.
כשיש מזוזת ימין בלבד - ספק וקובעים בלי ברכה, או שיקבעה לאחר שיקבע בפתח המחייב ויפטור גם את זה.
כשיש מזוזת שמאל בלבד - אין צורך לקבוע.

קובעים מצד ימין של הנכנס. והנכנס נקבע לפי הכיון של הבא מפתח הבית.
אם יש חדר בין שתי פתחים של הבית או פתח אחד קשה לקבוע מאיזה כיון מגיעים כגון שיש שתי דרכים להגיע לדלת זו מפתח הבית. אם יש בניהם דלת הולכים לפי היכר ציר דהיינו כיון הכניסה נקבע לפי הכיון שאליו הדלת נפתחת.

אם מדובר בפרוזדור יש חיוב מזוזה רק כשיש בפרוזדור שימוש כלשהוא והוא גדול מארבע על ארבע אמות, בערך 2 מטר על 2 מטר. בפחות מכאן - לא יברך על קביעת מזוזה. אם אין לפרוזדור זה שום שימוש - אין צורך לקבוע מזוזה.
שלום