שאל את הרב

מותר לומר לשון הרע על המגרשים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 16/02/06 16:33 יח בשבט התשסו

שאלה

א. נראה לי שכדאי יותר שתפרסמו את השאלה באתר, כי חשוב שכולם ידעו את התשובה...

ב. אני ישמח אם תענו לי כמה שיותר מהר כי זה קצת דחוף וחשוב.

והשאלה.... אחרי כל הפינוי וכל מה שקורה במדינה שלנו, מותר לדבר לשון הרע על כל האנשים ששיתפו פעולה כדי שהגירושים יתבצעו?

זה מפריע לי בזמן האחרון כי:

א. אני מנסה בזמן האחרון להקפיד יותר על לשון הרע.

ב. יש לי בכיתה בנות מגורשות מהגוש טאנחנו מדברים על זה פווול פעמים.

ויש לי עוד שאלה קטנה: מותר לקרוא ליסמניקים "נאצים"?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב לשואלת.
השאלות שלך הן אכן שאלות טובות שמטרידות את כולנו.
השאלות הן לא רק שאלות במחשבה, אלא שאלות הלכתיות מובהקות ממדריגה ראשונה וכיוון שאינני רב, אינני רוצה לפסוק בעניין, אך מכל מקום לא אמנע את עצמי מלהתייחס לנושא כפי מה שהשתדלתי ללמוד.

באופן עקרוני כידוע אין לספר לשון הרע.
אמנם יש כמה היתרים לספר לשון הרע וצריכים להתקיים בהם כמה תנאים.
א. יש היתר שאם יש מישהו שנפגע מאיזה אדם והוא רוצה כעת לפרוק את תסכולו שמותר לשמוע מה שהוא אומר, אך אסור להאמין לו ללא בדיקת העובדות. ודאי שכשבנות בכיתה שלך חזרו וסיפרו חוויות קשות שמותר לשמוע כדי לשפר את הרגשתן.
ב. יש היתר שמותר לשמוע דבר שסופר בפני שלושה אנשים. אומנם ה´חפץ חיים´ ממליץ מאוד שלא להשתמש בהיתר הזה, כי צריך דווקא שלא יתכוון שיתפרסם אלא יספר ממילא ועוד כמה תנאים לא פשוטים.
ג. מי שהוא רשע, אין איסור לספר עליו לשון הרע. וכאן צריך לדון מי נקרא רשע ומי אינו נקרא רשע, ויש מחלוקת גדולה בין הרבנים בני דורינו. ודאי שמי שהחליט את ההחלטה של ההריסה בעמונה בגלל שיקולים פוליטיים זה מעשה רשעות ואין איסור לספר את העובדה הזאת, וכן לגבי כל הפוליטיקאים שסייעו לו. בקשר לאנשים שהיו בשטח- מי שנתן פקודה להכות באלימות וכל שכן שוטרים או יסמניקים שהיכו באלימות וללא רחמים שהם נקראו באותו מעשה רשעים ולכן היה מותר לספר מה שהם עשו. ´כל המרים יד על חבירו נקרא רשע´. לא שייך כאן המושג 'תינוק שנשבה בין הגוים' כי גם הגוים מצווים על התנהגות מוסרית.
ד. יש עניין שהנושא הזה לא ירד מהשיח הציבורי. אומנם לא כל שיחה בחדר אוכל של האולפנא שלכן גורם לשינוי בשיח הציבורי, אך בהחלט כל עוד הממשלה רוצה לפנות עוד יישובים ומאחזים חייבים לעורר ולהזכיר ולזעזע עד כמה הדברים הללו הם נוראיים, וזה בא מתוך העיסוק בזה, והגינוי החריף שאנו צריכים להשמיע. עוד שמעתי שנבחרי ציבור, כיוון שהם רוצים שנבחר בהם לכנסת, הדיבור על הפוליטיקה שלהם הוא לצורך כדי לדעת במי לבחור, או להתריע בפני מי לא לבחור. אומנם לספר על החיים הפרטיים שלהם זה ודאי לשון הרע, אך כל מה שקשור לפעילות עם כלל ישראל, יש ודאי מקום לדעת והתועלת בעניין היא שהידיעה במה שנבחר הציבור עשה בעבר ומה הוא עוד רוצה לעשות בעתיד.
אני חושב שלא מתאים לקרוא ליסמניקים נאצים כי יש מרחק גדול בסופו של דבר בין מה שהנאצים עשו לבין היחס בין היסמניקים למתיישבים. יש הרבה מה לומר להם, אך המילה נאצים צורמת לי. הייתי באופן אישי בהריסת הבתים ווהסכמתי עם הרבה ביטויים שנאמרו שם, אך ´נאצים´ זה מעבר לפרופורציה. צריך גם לזכור שסוף כל סוף הם אחים שלנו מעם ישראל ואנו רוצים להחזיר אותם בתשובה. אומנם לא נקרב אותם שם, אך בסופו של דבר יכול אותם אנשים שהם שכנים של דתיים, ואולי הבנים שלהם יחזרו בתשובה וכו´, ולכן אין טעם להרחיק אותם מעלינו ולהרגיש דחויים שאין שום סיכוי לחזור בתשובה.
אני אומר עוד הפעם, אינני פוסק והשאלות הן שאלות הלכתיות. הבאתי לך נקודות לדיון בלבד. אתן צריכות לנצל את השאלה הזאת על מנת לעבור על הספר ´חפץ חיים´ ולנסות להגיע להגדרה הנכונה, כמובן בסיוע רב באולפנא.
אני מקווה שסייעתי קצת, אני מתנצל על האיחור, יש לנו עבודות מטה למען הבחירות ועוד כמה עיכובים...
´אשרי העם שככה לו´, אני שמח לקרוא שאלה כזאת, שבאה מצד אחד מתוך שמירה ודקדוק בהלכות לשון הרע אך מצד שני לא על חשבון מאבק על כבוד שמיים. תצליחי ותעלי במעלות הקדושה והיראה.
בציפייה לישועה בקרוב,
ליעד.

כתבות נוספות