מותר להתשמש במעטפות ריקות לאיסוף צדקה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 12/04/02 04:00 ל בניסן התשסב

שאלה

בשנים האחרונות קיימת תופעה, של גורמים שונים כגון ישיבות וכיו"ב הפונים במכתבים אל הציבור ומבקשים תרומות, לעיתים מצורף למכתב מכתב נוסף ריק ומבוייל, אותו מתבקש המקבל לשלוח בחזרה מתוך ציפיה/דרישה כי לתוך המכתב הריק יוכנס שיק. "מרובים צורכי עמך ודעתם קצרה" ולא אחת קורה כי מקבל המכתב כבר תרם את מעשר הכספים שלו, או שהוא מעוניין לתרום למוסד אחר, או, שלא עלינו, אין באפשרותו לתרום מפני דוחק כלכלי: שאלתי היא מה על אותו אדם לעשות במעטפה הריקה שקיבל: האם עליו לשולחה בחזרה לשולח מפני חשש גזל, או שהוא יכול להסתמך על כך שהשולח ממילא אינו מצפה שכל הנמענים ישלחו המכתב הנוסף בחזרה ולכן הוא פטור מחובה זו. כמו כן, לעיתים מצורפת מעטפה עליה נכתב "דמי הדואר ישולמו ע"י הנימען" האם גם מעטפה שכזו צריך לשלוח בחזרה לשולח, שכן, גם למעטפה עצמה יש ערך מסויים, וכידוע גזל של "אינו שווה פרוטה" אינו ניתן להשבה

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום,

שולח המעטפה לוקח בחשבון שיהיו אנשים שלא יענו לבקשתו לתרום, ולכן הוא מחשב את ההכנסות ואת הכדאיות בשליחת המכתבים אל מול ההוצאות הכרוכות במשלוח, ועל כן מעיקר הדין אין בזה חשש גזל ומסיבה זו אין חיוב להחזיר מעטפה שכתוב עליה שדמי הדואר ישולמו ע"י הנמען, ואין על המקבל שום חובה להוציא הוצאות על חשבונו ולשלוח את המעטפה הריקה לשולח.

בברכה,

עוזיאל