מה קודם-ההבית לשולחן או הפוך?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/09/02 20:58 טז בתשרי התשסג

שאלה

כבוד הרב שלום!

מצטער על הדחיפות אך בפני 2 שאלות חשובות!

1.מה סדר החיבורים שכתב ר' יוסף קארו:השו"ע,כסף משנה,הבית יוסף.מה כתב קודם?ומה אח"כ?

2.האם ילד שאחרי בר מצווה אך חולה בתסמונת דאון או פיגור שכלי אחר יכול להוציא ידי חובה אחרים למשל בהבדלה?ומה דינו בכלליות בשאר המקרים?

תשובה

ב"ה

יהודה שלום.

1) מרן כתב קודם את הכסף משנה על הרמב"ם בהיותו צעיר.
אח"כ כתב את "בית יוסף" ואח"כ כתב את השו"ע.
השו"ע הוא בעצם מעין "קיצור" לב"י.

להרחבה עיין בספר שם הגדולים של החיד"א ובהקדמת מרן לספר הבית יוסף.

2) באופן כללי ,לא יכול להוציא אחרים ידי חובה.
יש לדון כל מקרה לגופו של אדם כי לא כל רמות הפיגור השכלי שוות.

בברכה,

עוזיאל