מה נחשב למוקצה בשבת?

חדשות כיפה הרב דוד לוי 24/08/09 06:33 ד באלול התשסט

שאלה

רציתי לדעת מהם הדברים שנחשבים למוקצה

אני ביינתים יודעת שארנק עור או כל דבר אחר שהוא מעור וכסף נחשבים למוקצה ואני יודעת שיש עוד מלא בבקשה פרטו פה את הדברים שנחשבים למוקצה בשבת וכיפור

תשובה

שלום וברכה,

באופן כללי ביותר מוקצה אלו דברים שאין אנו משתמשים בהם בשבת מאחת הסיבות הבאות:
1. אסור להשתמש בהם בשבת.
2. מותר להשתמש בהם בשבת אבל אנו לא מעונינים או לא מתכוננים להשתמש בהם הוא שהם עדיין לא נוצרו או עדין לא מוכנים לשימוש.
3. הם יקרים לנו ולכן אנו שומרים אותם למטרות מאד מסוימות או לצורכי מצוה מיוחדת וכד'.
4. הם בכלל לא כלים וחפצים אלא סתם דברים כמו אבנים חול וכד'.

מוקצה אינו קשור לחומר ממנו נעשה הדבר אלא לשימוש שלו ולכן לא כל דבר מעור או מכסף הוא מוקצה.

זה בקצרה -
סוגיות ה'מוקצה' בשבת ממלאות הרבה מאד דפי גמרא בהרבה מסכתות והרבה סימנים בשו"ע.

כדי ללמוד כללים בסיסיים לעיין בספר המתמצת זאת. כתבי לי אלו ספרי קודש זמינים לך (משנה ברורה, קיצור שולחן ערוך, מקור חיים השלם וכד') ואכתוב לך היכן לעיין.

בברכה דוד לוי