שאל את הרב

מה מעלתה הרוחנית של ארץ ישראל?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 04/06/03 15:20 ד בסיון התשסג

שאלה

כבוד הרב, רב שלומות,

תמיד מדברים על כך שארץ ישראל הובטחה לנו לא בגלל מיקומה הגיאוגרפי, אלא יש היבטים עמוקים הרבה יותר.

רציתי לדעת מה הם ההיבטים הללו, ובמה זה מתבטא.

אשמח אם תוכל לענות לי על השאלה בהקדם האפשרי.

בתודה מראש, יעל

תשובה

בס"ד

ארץ ישראל - היא המקום שהדר בו זוכה לקשר עם אלוקים. "אכן יש ה' במקום הזה" - כאן בארץ ובמיוחד בבית המקדש הוא מתגלה.

כך אומר ה' לאברם בספר בראשית (פרק יז ח)
"וְנָתַתִּי לְךָ וּלְזַרְעֲךָ אַחֲרֶיךָ אֵת אֶרֶץ מְגֻרֶיךָ אֵת כָּל אֶרֶץ כְּנַעַן לַאֲחֻזַּת עוֹלָם [וְהָיִיתִי לָהֶם לֵאלֹהִים]"

ומכאן אמרה הגמרא במסכת כתובות דף קי/ב

תנו רבנן לעולם ידור אדם בארץ ישראל אפילו בעיר שרובה עובדי כוכבים ואל ידור בחוץ לארץ ואפילו בעיר שרובה ישראל.
[שכל הדר בארץ ישראל דומה כמי שיש לו אלוה וכל הדר בחוצה לארץ דומה כמי שאין לו אלוה] שנאמר "לתת לכם את ארץ כנען להיות לכם לאלהים".

וכל שאינו דר בארץ אין לו אלוה?
אלא לומר לך כל הדר בחוץ לארץ כאילו עובד עבודת כוכבים. וכן בדוד הוא אומר "כי גרשוני היום מהסתפח בנחלת ה' לאמר לך עבוד אלהים אחרים" וכי מי אמר לו לדוד לך עבוד אלהים אחרים?
אלא לומר לך כל הדר בחוץ לארץ כאילו עובד עבודת כוכבים!!!

וסיבת הענין כי תחילת הקשר של אלוקים עם העולם הזה היתה בארץ הזו ובמיוחד במקום המקדש.
מכאן התחילה בריאת העולם.
מכאן נברא האדם.
כאן הוא מקום הקשר בין אלוקים לאדם בתורה - מקום בית הדין הגדול שבירושלים.
כאן הוא מקום הקשר בין אלוקים לאדם בתפילה - וזה שער השמים וכולם מתפללים לכיוונו.
כאן הוא מקום הקשר בין אלוקים לאדם בנבואה.

כאן רואה אברהם את השמים נושקים לארץ כי כא מקום חיבורם. לכן כאן נבנה בית המקדש שהוא מקום החיבור של שמים וארץ.

לכן נבנה - הוא מקום השכינה כשהיו ליד הר סיני וכל אותו כבוד אלוקים שהיה להם שם הולך עימהם ומלוה אותם עד ירושלים ושם הוא שוכן שכינת עולמים.

ולכן מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים

גם לעתיד זה מקום השלום העולמי. מקום הצדק העולמי. מקום האור שהולך ומתפשט לכל הועלם.

כל הדברים שכתבתי לך אינם אפילו בגדר התחלה למעלתה של הארץ הקדושה הזו שהתפלל עליה משה רבינו חמש מאות וחמש עשרה תפילות על מנת להכנס אליה.

יש ספר בשם "שער החצר" שכתב תרי"ג שבחים למעלת הארץ ויש ספרים רבים על כך. אבל אלה יסודות הדברים ומכאן את יכולה להרחיב ולהבין את המשך המהות.

קיראי בתורה עצמה כמה שהיא מעריכה את ארץ ישראל בכל מקום ומקום עד שהקב"ה בעצמו [נשבע] שלוש פעמים לאבות שהעם הזה יבוא לארצו. וכשפעם אחת הם פיקפקו בדבר הוא העניש אותם בעונש יותר חמור מחטא העגל.

ראי כמה הדבר חשוב ורגיש והכרחי. עד שאברהם לא זכה להקים עם בלעדיה. ורוב המצוות תלויים בה ויש אומרים שכולם.

בהצלחה

********

ראי עוד בספר הכוזרי באריכות על זה. מאמר שני אות ט

כתבות נוספות