מה יותר חמור - אכילת חזיר או קעקוע ?

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 30/03/11 21:06 כד באדר ב'

שאלה

שלום כבוד הרב .

רציתי לשאול , מה יותר חמור :

לעשות קעקוע , או לאכול חזיר ?

תודה . :)

תשובה

שלום דניאלה,

בהסתכלות ראשונית שני המעשים שהזכרת אסורים באותה מידה, אלא שיש להבין מה כלול בהם.
א. איסור אכילת חזיר כתוב בספר ויקרא יא, ו - ז ובספר דברים יד, ח. בשני המקומות האיסור הוא מצוות לא תעשה שיש בה מלקות.
ב. איסור כתובת קעקע כתוב ביקרא יט, כח. האיסור מתייחס לשריטה בגוף ומילואה בצבע כלשהו שאיננו נמחק. גם הוא מצוות לא תעשה שיש בו מלקות, כמו איסור חזיר.
הרבה פוסקים כותבים שמדובר בעיקר ב"כתובת", כלומר בכתיבת אותיות, לפחות אות אחת, ולא תמונה. נראה שתמונה שאיננה נמחקת תהיה אסורה מדרבנן.
יש הסוברים שהכוונה היא כתובת לשם אליל או עניין אחר הקשור לכישוף או לעבודה זרה - אך למעשה האיסור תקף גם שלא מדובר באלה.
האיסור חל על האדם העושה את הקעקוע ולא על האדם שנעשה לו, אלא אם כן הוא משתתף במעשה כלשהו מצדו.
ג. בקעקוע הנעשה היום לא תמיד מתקיים כל התנאים הללו. אלא שיש עניין נוסף. לדעתי הקעקוע הנעשה היום אסור מצד אחר - מהאיסור של "ובחוקותיהם לא תלכו" הכתוב בויקרא יח, ג. הכוונה במילה "בחוקותיהם" כוללת מנהגים וגינוני התנהגות שאין בהם תוכן חיובי והנעשים לשם התגנדרות לשמה.
במקרה זה הקעקוע גם משחית את פני גוף האדם, שגם הוא חלק מ"צלם הא-לוהים" שבנו.
במובן זה אף על פי שגם איסור "בחוקותיהם לא תלכו" הנו מצוות לא תעשה שיש בה מלקות, כאיסור חזיר, יש בה דברים המתקרבים לאיסורים חמורים יותר שעל גבול העבודה זרה.
בברכה,דוב ברקוביץ