שאל את הרב

מהותו של יום כפור

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 10/09/05 23:28 ו באלול התשסה

שאלה

אני נער חילוני שרואה את התנ"ך כמקור השראה אך לא כמקור סמכות כמו רוב הציבור הדתי בארץ.

שאלתי היא אליך אולי תראה מתוך חוצפה או כזלזול אבל אני מבקש בכל לשון של בקשה לא להפגע ולזכור כי ברצוני לדעת גם את המקור כי אני מאמין באלוהים בלבד לא ברבנים, לא במשנה ולא בפירושי המשנה.

אני בן אדם שקשה לו הליות בבית כנסת עם הרבה אנשים ובכיפור ככל הידוע כל האנשים נזכרים ללבוש את הלבוש הדתי הצדיקי והמטהר ולהראותש הם תמיד היו שלמים עם הדת ובעצם אינם הם. איני רואהא ת עצמי מתפלל עם אנשים כאלה ואני חושב שיותר התפילה היא לא צריכה להיות מוכתבת לי , אני מאמין שישנו האלוהים ואת התפילה הבסיסיות ביותר אני אקיים ואוסיף בעצמי עוד, רק לדוגמא אני נגד התפילה בה מגדשים את שמו של אלוהים אלפ פעמים ואחר כך מגיע שלב התעשה לי אלוהים וסלח לי מתוך אמונה כי אלוהים לא צריך לסלוח לי אלא אותם האנשים שפגעתי בהם ושאת אותם הדברים בהם חטאתי אני אמור לעשות למען עצמי ולא למען אדוניי או מאיזה פחד ממנו.

אני רואה את יום כיפור כיום חשוב ביותר אך אני אל רואה את התפילה ההמונית בבית כנסת כדבר חשוב, אני מאמין שתפילתי לבד גם נחשבת וגם טובה אני גם לא חושב שאני רוצה לצום, גופי לא צריך להיות בתענית.. נכון זה דבר שאלוהים אמר בעצמו ויראה פה כחטא ברור אבל אני יודע שאני יקדיש את היום הזה עם אכילה ועם שתיה במחשבה על מה שעשיתי שנה שלמה ולנסות ולכפר על זה לא בשיטה של עינוי אלא בשיטה שתעזור לי להשלים עם זה ולתקן את זה בלי להתענות. אני חושב שאני בוגר והחלטי מספיק בישביל לקיים את זה ולא חייב להיות שרוי במן יום וחצי שבו כל בני ישראל פתאום הופכים לצדיקים ולמחרת היום כבר מקללים מרביצים ומתייחסים בחוסר כבוד.

האם אני טועה?

אם כן מדוע ואם לא מדוע.

ואני מבקש דברים שיסבירו אותי מהתורה [בלבד] ולא מרבנים כי אינני מאמין ברב עם כל הכבוד שמגיע לו שהוא איש דת הוא לא איש שבו אני מאמין.

בתודה רבה, ובתקווה להתחשבות,

עידן

תשובה

ב"ה ח"י אלול תשס"ה

שלום רב!

ראשית אני מעריך את כנותך, נראה שדבריך יוצאים ממקום של שאיפה לאמת ויושר. אבל אינני מקבל את הנחותיך הבסיסיות.

מנין אתה יודע שהיהודים שמגיעים לבית הכנסת אינם מהרהרים בתשובה אמיתית, אלא שקשה להם ליישמה לאחר יום כפור בחייהם האישיים והמשפחתיים, כיון שהם שבויים בהרגל?

אתה צודק שמצוות שבין אדם לחבירו הקב"ה אינו סולח עליהם עד שירצה את חבירו, אבל מצוות שבין אדם למקום- הקב"ה יש לעמוד לפני האלוקים ולבקש סליחה עליהם, אם אתה מאמין בהשגחה ובשכר ועונש, אתה צריך לעשות זאת.
יש מקום להוסיף תפלות ובקשות אישיות, מעבר לתפלה המסודרת שחכמים שתקנו אותה יצקו לתוכה תכנים נשגבים.

הצום מטרתו לשבות מהצרכים הגשמיים של העולם הזה, ולהתייחד עם העולם הרוחני שלנו, אין דרך אחרת לעשות זאת בצורה טובה, וזו כנראה הסיבה שהתורה צוותה על כך.
השותפות עם הציבור היא בעלת ערך גדול, כיון שאינו דומה יחיד העומד לפני ה' לכח של ציבור. הקב"ה משרה שכינתו על עשרה יהודים אפילו אם יש ביניהם חוטאים ואפילו אם רובם כאלה, וכל יחיד מקבל רבות מהשראת השכינה הזו.

קיימות עדיין נקודות רבות הטעונות בירור, מצא את הדרך להמשיך.

כתיבה וחתימה טובה

בניהו ברונר

צפת


דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות