שאל את הרב

מגוון שאלות אמוניות

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 28/07/08 12:19 כה בתמוז התשסח

שאלה

שלום לרב,

כמה שאלות שדי מפריעות לי.. והייתי שמח אם מישהו ישיב לי עליהן =]

1. אם התורה לא בשמים היא, אז נניח שחכמים קובעים הלכה שמתבססת על הנחה שגויה- כינים מזיעה, עכבר בוץ.. ואחרים, אז מה? המציאות של המצוות משתנה ופתאום זה הדבר הנכון לעשות? וגם אם כן, לא מן הראוי שלאחר שהמדע חקר ומצא עובדות מדעיות אחרות יש לשנות את ההלכות גם אם יש לבטל הלכה של ראשון/ גאון וכו'?! הרי המניע העיקרי שלו היה שגוי! איך זה הגיוני?

2. יש בעיה עם היהדות, היא מושלמת מידי. קארל פופר אמר, תאוריה שהיא חסינה לחלוטין מכל סוג של הפרכה היא תאוריה דוגמטית אשר האחיזה בה אינה יכולה להיות חזקה. לפעמים קשה להאמין במשהו שלא ניתן להפריך, הרי לא חשוב מה ייקרה היהדות תמצא לו תירוץ? זה די בעייתי? ברור לי שהאמונה לא שלמה אם כל טענה יכולה להפיל אותה, אבל הרבה טענות זה דברים ש"אנו לא מבינים" "רבנים גדולים" "חשבונות אלוקיים", ויש בעיה שלא חשוב (!!) מה ייקרה היהדות היא אמת.

3. ראיתי איפה שהוא שנהוג להתייחס לתנ"ך לא כספר היסטורי- שכן הוא ספר מוסר- שמחנך ע"פ אמות המידה המוסריות שבו והסיפורים מחנכים ע"פ הלקח שבהם, יש אם זה בעיה איפה עובר הקו של היסטוריה (מעמד הר סיני) לסיפור שאולי לא מסופר בצורה האמיתית שהוא אמור להיות מסופר בה.

4. האם ניתן להגיד ש"עוותים" של חכמים את התורה עם כל מיני הסקות קצת מוזרות ניתן ללמוד מהם אולי כמה דברים ועקרונות מוסריים ואמוניים אבל אין לקחת אותם ברצינות שכל באמת קרתה ההיסטוריה?- הרי אלו דברים שלא עברו במסורת..

אניודע שקצת כבד מה שרשמתי כאן, אבל אשמח אם תשיב עליהם.

תודה מראש,

איתן

תשובה

בסד


שלום רב.

1. ההלכה דיברה על מציאות אחרת!!מה הבעיה ?
למשל כך שמעתי ממרי ורבי הרב מרדכי אליהו שליטא שהשם ישלך לו רפואה שלמה. אמן.
אם תמצא כינה שנוצרת העצמה אז יהיה מותר בשבת..אבל אם תמצא כי הכינה שלנו "פרה ורבה,"אז חכמים לא דיברו עליה...הסבר גאוני ממש.
מובן?ההלכה מתחשבת ומכירה במדע.ומשנה את ההתיחסות לפי המצאית..

2.מי אמר?????
אתה מניח הנחה ושואל !!
אין דבר כזה .,ישנם דברים שהיהדות אומרת כי אנו לא מבנין ןלא נבין לעולם כמו חוקים של פרה אדומה ,טומאה וטהרה ועוד.

3.נכון התנ"ך ספר מחנך ולא היסטוריה.!!!!!!!!
הכוונה כי אין ללמוד היסטוריה משם ואין להקשות מהתאריכים של ההסטוריה על התורה למשל מי יצא ממצרים וכמה.מתי ולמה.

4.לא הבנתי את השאלה ..אני חושב שגם אתה לא
לכן למד את הספר "באר הגולה"של המהרל מפרג.ושם תמצא תשובות.
בברכה

כתבות נוספות