לשון הרע

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 01/05/11 13:47 כז בניסן התשעא

שאלה

בס"ד

שלום רב,

לעיתים קורה שאדם מאוד נפגע מאדם אחר, מדבריו או מעשיו, ומאוד רוצה לשתף מישהו בכאב שלו מהפגיעה שנפגע מאותו אדם.

(כלומר אין הכוונה לספר בגנותו אך מן הסתם שבסיפור מעורבים דברים שליליים עליו).

האם זה נחשב לשון הרע??

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום!

לשון הרע הוא אחד האיסורים החמורים שבתורה (הגמרא והרמ"בם מונים אותו בשורה אחת יחד עם גילוי עריות, שפיכות דמים ועבודה זרה), ועל כן כל עיסוק בו צריך להיות רגיש ועדין עד מאוד.

אחד התנאים שמונה בעל ה´חפץ חיים´ בספרו, כחלק מהגדרת הנסיבות המתירות סיפור של עוול או פגיעה באדם, הוא שכוונת המספר תהיה לתועלת בלבד, ללא כוונות ופניות אחרות של הנאה או או רווח מהסיפור ח"ו.
שיתוף אדם קרוב בכאב ובתחושות בעקבות מקרה שקרה יכול בהחלט להיות לתועלת המספר ולכן אם כך הם פני הדברים וזוהי הכוונה - הדבר מותר.

כמובן שיחד עם זאת יש להיזהר שלא לחרוג מהמטרה, בין בכוונה ובין בנושא השיחה, לא להגיע למקומות שאינם מן העניין או לדברים שאינם ודאיים וכד´, ולדאוג שלא תהיינה לסיפור השלכות נוספות שיכולות להביא נזק או שאין בהן תועלת.
(כמובן שאם ניתן לספר מבלי לפרש את זהותו של מי שעליו מדובר - הדבר עדיף)

ראוי וכדאי לעיין בספר ´חפץ חיים´ בכלל ובשער העשירי הנוגע לכאן במיוחד.

כל טוב
יאיר

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן