לקוטי מוהרן

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 11/03/10 19:11 כה באדר התשע

שאלה

התחלתי לגרוס את הספר לקוטי מוהרן

ולפי מה שהבנתי ישנם סוגים של תלמידי חכמים שהם בעצם שדים משהו לא ברור אבל מעניין

אולי מישהו שמבין וקרא יוכל להסביר לי

תודה לכולכם

תשובה

שלום וברכה!

אני מבין שאתה מתכוון לתורה י"ב (תהילה לדוד) בליקוטי מוהר"ן והביטוי "תלמיד חכם ש"ד יהודי" הביא אותך להבנה מוטעית שיש תלמידי חכמים שהם שדים.

אז זהו - אין תלמידי חכמים שהם שדים. ראשי תיבות ש"ד מתפרשים כ"שופך דמים" (כמובן יש בזה רמז ל"שד" החז"לי). הביטוי נלקח מהזהר בפרשת פנחס דף רלז ע"א - "אלא ג' ממונים דגיהנם - חד על ש"ד (שפיכות דמים) וחד על ג"ע (גילוי עריות) וחד על ע"ז (עבודה זרה).

לפי זה צריך להבין כך: ר' נחמן אומר - יש תלמידי חכמים שהם שופכי דמים יהודיים בזה שהם רודפים צדיקים, שונאים אותם ומבזים אותם. כאשר ר' נחמן מדבר על צדיקים הוא מתכוון בעיקר לאדמו"רים חסידיים כולל אותו. בתורה זו ר' נחמן כותב מעין נחמה לחסידים ולאדמו"רים שהמצב שבו הם נרדפים ע"י המתנגדים, שהיו תלמידי חכמים גדולים מאד, הוא טוב וכך מכוון מלמעלה, כדי לתת לצדיקים שכר בסוף. את המתנגדים ר' נחמן מכנה כתלמידי חכמים שהם ש"ד יהודי. למעשה כולנו מבינים שאין הדבר נכון וברור שאותם גדולי הרבנים שהתנגדו בצורה חריפה לתנועת החסידות ורדפו אדמו"ריה וחסידיה אינם שדים ח"ו, אלא אנשים שדאגו על עם שיראל והעולם הרוחני שלו. הרי תנועת החסידות בראשתיה נתפסה בעיני רבים כשבתאות או פרנקסטיות החדשים. בנוסף לכך ר' נחמן כולל בתוך אותם תלמידי חכמים ש"דים גם חלק ממנהיגי תנועת החסידות שהיו רודפים אותו באופן אישי והתנגדו אליו ולתורתו באופן חריף כגון סבא משפולי.

למסקנה - כדאי לך ללמוד ליקוטי מוהר"ן עם מישהו שמבין בתורתו, שולט במושגי יסוד של ר' נחמן וגם מכיר רקע היסטורי כדי שלא תגיע שוב לטעיות והבנות לא נכונות.

בברכה,

חיים בריסק