שאל את הרב

למי להקשיב-אבא או אמא?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/10/06 15:30 כח בתשרי התשסז

שאלה

יש לי שאלה,שאני חושבת עליה כבר המון זמן,

לפעמים(והעניין חוזר על עצמו הרבה פעמים)אמי מבקשת ממני משהו אחד,ולאחר מכן מבקש אבי משהו אחר לגמרי.

למשל,פעם אחת אבי נתן לי 50 שקל לקנות משהו.הוא ביקש שאני אחזיר לו את העודף.

שחזרתי מן החנות אמי בקשה ממני את העודף,אמרתי לה שאבא אמר להחזיר לו,אך היא לא כל כך הקשיבה לי,אז הבאתי לה.אני לא יודעת אם זה היה מעשה נכון,כי לכאורה,לשניהם אני צריכה להקשיב ולכבד אותם.

על אף שהשאלה נשמעת קצת שטותית,אני באמת לא יודעת מה לעשות במצבים כאלה.

אשמח אם תענו לי,קחו את הזמן ככל שניתן.

תשובה

לכותבת שלום...

אני שמח שאת שואלת, וזו שאלה הלכתית נכונה, אם כי במציאות אינני חושב שבאמת היא קיימת, אלא אם כן אינני מכיר מספיק את הנתונים, ואז את מוזמנת לפנות שוב ולהוסיף נתונים, ובכך לכוון את התשובה להיות יותר מכוונת אליך.
לפי ההלכה, אם אבא אומר לילד להביא לו כוס מים, וגם האמא אומרת לאותו הילד להביא לה כוס מים, האבא קודם. והסיבה לכך היא שהאמא גם כן צריכה לשמוע לאבא ולכן הוא קודם.
כמובן כאשר הדברים אינם סותרים יש חיוב על הילד לקיים את דברי ההורים שניהם.
כאשר הדברים אינם סותרים, בודאי שאין כל בעיה, ורק אם בודאי שדברי האב סותרים את דברי האם, מתעוררת השאלה ההלכתית שכתבתי.
בדרך כלל ההורים שלנו סתדרים טוב ביחד, והם רואים את עצמם כגוף אחד, כמערכת אחת, ולכן אין הם רואים את הדברים כסתירה ביניהם. האבא שאומר להחזיר לו את הכסף, בדרך כלל לא מתכוון דוקא לו ולא לאמא, אלא הוא מתכוון שהעודף יחזור ולא להמשיך ולהשתמש בו להנאות שלנו וכדומה. ולכן די ברור לי שהאבא שלך שאמר להחזיר לו את הכסף, לא מתנגד שאת תביאי לאמא שלך את העודף, ולכן לדעתי באופן הפשוט לא תהיה כאן סתירה בין דברי האבא לבין דברי האמא.
כל טוב והצלחה,
שנזכה כולנו לכבד את ההורים שלנו ככל יכולתנו.
בברכה,
יצחק
zahig2@shoresh.org.il

כתבות נוספות