למה פורים באדר שני?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/12/02 11:25 י בטבת התשסג

שאלה

למה חוגגים את פורים באדר ב ולא באדר א?

תשובה

בס"ד

הגמרא במסכת מגילה שואלת את שאלתך כי לכאורה צריך להקדים את פורים לאדר ראשון ש"אין מעבירים על המצוות". דהיינו "מצוה הבאה לידך אל תחמיצינה".

הגמרא משיבה שיש ערך גדול לקבוע את פורים סמוך לפסח. "לסמוך גאולה לגאולה - עדיף".

[פורים זו "גאולה קטנה"] גאולה מצרה חד פעמית, צרה מזדמנת. . כשהמן נהרג - לא נגאלנו גאולה שלימה - עדין נשארנו בגלות של אחשורוש. ולכן המגילה מסתיימת במילים "וישם המלך אחשורוש מס על הארץ".

[פסח זו "גאולה גדולה"] יצאנו ממצרים בדרכינו לארץ ישראל לבנין בית המקדש וכד'. למלא את יעודינו כעם. יעוד של עם ישראל.

ואע"פ שיש כאן שתי גאולות מסוגים שונים - יש ערך לסמוך אותן אחת לשניה כיון שהם [הגאולות קשורות אחת לשניה].
שכל צרה שבאה על ישראל ונגאלים ממנה, לא נגאלים רק מצרה פרטית אלא זה קשור לגאולה הכללית של כולנו.
כמו שמגאולת השואה הנוראה באנו לארץ ישראל למהלך של גאולה שלמה.
כך היה בימי מרדכי ואסתר שאחרי שיצאו מצרת המן. תלו את המן ותלו את בניו הם באו לירושלים ובנו את בית המקדש השני כמו שמפורש בספר עזרא ונחמיה.

במהרה בימינו אמן