לחזור בתשובה בבית ספר חילוני

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 05/09/11 04:42 ו באלול התשעא

שאלה

ב"ה

שלום לכבוד הרב.

אני חוזרת בתשובה בת 13 ואני בבית ספר חילוני.

למרות שאני לומדת בבית ספר חילוני שמוערב בנים בנות אני כן שומרת תורה ומצוות עד כמה שאני מצליחה.

יש נערים בודדים שצוחקים עליי ולמרות שאני מנסה לא להקפיד עליהם כי אני מבינה שבסה"כ הם לא יודעים מה זה תורה ומצוות וגם אני הייתי כמוהם פעם, והם לא אשמים כולם אנוסים של יצר הרע בדור הזה ש50 שערי טומאה פתוחים.

אני כן סולחת להם כי אני מבינה אותם ומנסה ומצליחה ברוב הפעמים לשתוק שמבזים אותי אבל בכל זאת אני מקפידה עליהם קצת.

לפעמים יש את אלה שנוגעים בי בכוונה! האם יש לרב עצה איך לא להקפיד עליהם? אני יודעת שזה דבר רע.

האם לרב יש עצות בשבילי איך להחזיק מעמד בבית ספר חילוני (רק השנה הזאת אני מסיימת ועוברת ב"ה בלא נדר לחרדי) ?

יש לי כמה שאלות לרב אשמח אם יענה

1- מותר ללמוד תנ"ך בבית ספר חילוני? (לפעמים מצטטים אפילו את ר' עקיבא, רש"י וגדולים נוספים אבל עם זאת המפרשנים חילונים והמורה שמלמדת חילוניה)

2- בשיעור ספורט זה בסדר שאשתתף עם מכנס ומעליו חצאית?

3-מושיבים אותי לפעמים בכיתה ליד בנים, הדבר בסדר?

4-מותר לשמוע בשיעור מדעים דברים של כפירה? (אבולוציה)

5-ההסעות לבית הספר הם בנים בנות מעורב, אני מאוד מאוד מקפידה על שמירת נגיעה. ההסעות לפעמים קצת מלאות ואז צריך להתפשר ולשבת ליד מישהו גם אם אני לא רוצה לשבת לידו. לפעמים יש דחיפות והמעבר הוא צר, יש נגיעות בשוגג או נגיעות שהן בלית ברירה כי חייבים לעבור. עכשיו לא תמיד בידי להשתחרר מוקדם כי המורה לפעמים מעכבת את הכיתה. האם הדבר בסדר?

6-יש בנים שלועגים לי לפעמים או שנוגעים בי (בכוונה!) העוון הוא עליי?

7-בגלל שאני עונה לבנים בקרירות לפעמים ומשתדלת לא ממש להיות בקשר איתם של להפגש או לשבת לדבר בהפסקות חושבים שהדת זה דבר רע. למרות שאני יודעת לחייך ולענות רגיל אבל מה שאני עושה זה חילול השם שהם חושבים שזה דבר רע לשמור נגיעה וללכת בצניעות?

8-השיער שלי מגיע עד הכתף בערך, מותר ללכת עם שיער פזור?

תודה רבה רבה מראש!!!

תשובה

ערב טוב
יישר כוחך על שאת מתחזקת ומשתדלת להתקרב לעולם של תורה ומצוות, למרות שהותך בבית הספר החילוני.
בעזרת ה' תעשי ותצליחי, והמעבר לבית ספר אחר בסוף השנה יעשה לך טוב.

קשה מאוד לענות על חלק מהשאלות שלך, מבלי להכיר אותך. העצה הטובה ביותר שאני יכול לתת לך היא לפנות למישהו קרוב (אולי קרובת משפחה, אולי מורה, אולי שכנה) ולבקש שיסייעו לך תוך התייעצות עם מישהו שמכיר את הרקע והסביבה. תשובות הלכתיות למצבים מורכבים כמו שלך לא יכולות להינתן ממרחק ומבלי להכיר את הנפשות הפועלות וכו'.

למרות זאת, אנסה לתת כמה כיוונים למחשבה אודות שאלותייך, אבל אני ממש ממליץ לפנות למישהי שתכוון אותך תוך היכרות אישית.

אלו שנוגעים בך בכוונה - אני חושב שכדאי לפנות להורים או ליועצת או מחנכת בבית הספר. זה נראה לי ממש לא בסדר, ואל תשאלי את עצמך כיצד לא להקפיד, אלא כיצד לגרום להם להפסיק. אף אחד לא אמור לגעת באף אחד בלי רצונו (גם בעולם חילוני לגמרי).

ביקשת עצה איך להחזיק מעמד - קשה לי לענות. נראה לי שכדאי להקפיד על דברים קבועים בחיים ששומרים אותנו מחוברים לאבינו שבשמים - כך למשל קריאת שמע בבוקר ובערב, נטילת ידיים, דיבור בלשון נקיה, ברכות לפני האוכל, כיבוד הורים ומורים, לימוד או קריאה מספרים שקשורים לתורה (פרשת שבוע, סיפורי צדיקים ועוד).

מותר ללמוד תנ"ך בבית ספר חילוני, ולנסות לקבל את הדברים הטובים שיש שם.

גם בבתי ספר דתיים יש המתירים להשתתף בשיעורי ספורט עם מכנסיים, וכדאי להשתדל שיהיו רחבים

עדיף כמובן לשבת ליד בנות, אבל אם זה יגרום חיכוך ותחושה לא נעימה, אין איסור בישיבה ליד בן בכיתה.

לגבי האבולוציה (ודברים מדעיים נוספים) - יש גדולי תורה שלא ראו בזה כפירה (כמו הרב קוק). זה קצת מורכב להסביר באינטרנט. מכל מקום, כדאי ללמוד מה שאפשר, ולהיות ביקורתיים כלפי מה שפוגע בתורת ישראל.

גם בעניין ההסעות - עדיף להימנע ממגע, אם כי רבנים גדולים כבר אמרו שמציאות מעין זו לא נחשבת כנגיעה של חיבה, ואם אין ברירה אין ברירה

חס ושלום! למה שיהיה עלייך עוון אם אחרים לועגים לך? העוון הוא שלהם, ועליהם לחזור בתשובה ולבקש סליחה. את יכולה ללמד עליהם זכות ולומר שמעשה אבותם בידיהם, אבל עדיין זה לא בסדר מצידם (ואת נקיה)

ללכת בצניעות זה לא יכול להיות חילול ה'. כמובן שככל שניתן כדאי להשתדל להיות נחמדים לכולם, אך לא אם זה פוגע בך.

לגבי השיער - אין איסור ללכת בשיער פזור.

כאמור, הטוב ביותר הוא לפנות למישהי שתסייע לך ותחזק אותך. התשובות שלי הן דלות לעומת המציאות שאת נתונה בה.

עשי והצליחי

כל טוב

אורי