שאל את הרב

להתפרנס מהתורה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/09/09 12:06 כה באלול התשסט

שאלה

שלום וברכה.

כידוע, יש איסור להתפרנס מהתורה, כמו שמופיע בפרקי אבות, בטעות נוהגים לומר שהרמב"ם הוא שכתב שלא להתפרנס מהתורה, אולם למעשה כבר במשנה במסכת אבות הרעיון הזה מופיע, והרמב"ם רק הרחיב את הרעיון.

שאלתי היא, מדוע כיום הרבנים לא נזהרים בזה, וכן מתפרנסים מלימוד תורה, למעט אולי כמה בודדים, (למשל, שמעתי על הרב גדליה נדל שהתפרנס מייצור יין)

האם הרב לא חושב שהתופעה בה רבנים מתפרנסים מתלמוד תורה יוצרת תופעות שליליות, למשל- לצערי, יש כמה רבנים, שרואים עליהם יוהרה, בעקבות תפקידם, ואם הם לא היו מתפרנסים מהרבנות- יתכן שלא הייתה בהם יוהרה.

אשמח לקבל את דעתך.

תשובה

שלום וברכה

בלי להיכנס לשיקולי הפסיקה השונים, לדברי ראשונים אחרים המנוגדים לרמב"ם, לביאורים שונים ברמב"ם עצמו, אמת הדבר שבפני הרבנים עומדות היום רק שתי אפשרויות: או להתמסר לתלמוד תורה, שהיקפו בזמנים האלה פי כמה וכמה (מאז המצאת הדפוס) מאשר בימים בהם ניתן היה לשלב בין לימוד תורה להתפרנסות, או שלא יהיו תלמידי חכמים בישראל.
מה לדעתך עליהם לעשות במצב זה ?

אם יש תופעות לוואי שליליות בעקבות העובדה שמתפרנסים מהתורה – צריך להתמודד עם התופעות האלה אם הן קיימות, אולם לא מכוח הבעיות אנו מכתיבים את דרכנו, כי אם מכוח הדברים שצריכים להיות לכתחילה.


כל טוב ושנה טובה

כתבות נוספות