להתפלל עם העברינים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 17/09/02 19:13 יא בתשרי התשסג

שאלה

מה משמעות התפילה שנאמרת בערב יום כיפור "...אנו מתירין להתפלל עם העברינים"?

מדוע היא נאמרת דווקא בערב יום כיפור ומדוע בכלל צריכה להאמר?

הרי בערב יום כיפור במובן מסויים כולנו "עברינים" הבאים לבקש סליחה על עבירות שבידינו.

מלבד זאת, מדוע תפילה זו נאמרת שלוש פעמים?

האם זה בא להעיד על חשיבותה?

בתודה מראש,

אסתי.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

תפילת כל נדרי מסמלת יותר מכל את קדושת הדיבור.
אנו ביום הכיפורים מבקשים סליחה מהשם אל מה שאנו יודעים ,אבל מה עם מה שנדרנו ולא קיימו?
למשל לא כל אחד זוכר שלפני כשמונה וחצי חודשים הוא הבטיח לילד שלו ארטיק!! אבל הוא שכח וגם הילד שכח.
אבל הוא הבטיח!!! ולא קיים!!!! --זה חמור מאוד.

לכן אומרים את התפילה הזו כולם יחד כולל העוברים במזיד!!(עברייניםאלו שעוברים עברות בכוונה).
ואומרים את זה 3 פעמים כדי שזה יהיה כהתרת נדרים.

הנוסח הסופי של תפילה זו התחבר כנראה בתקוםת גירוש ספרד ובתקופת האנוסים לרמוז שכל הנדרים שהם נדרו בהיותם אנוסים בטלים ומבוטלים.

הבסיס לתפילה זו מופיע בתלמוד במסכת נדריםדף כג:
"הרוצה שלא יתקיימו נדריו כל השנה יעמוד בראש השנה ויואמר :כל נדר ...."
ומכאן פשט המנהג לאמרו.

בברכה,

עוזיאל