שאלה
שלום רב!
יש לי שתי שאלות (לא קשורות) ואלו הן:
א. בקרוב אבא שלי טס לחו"ל ואני רוצה שיקנה לי בושם מהדיוטי פרי. האם מותר לי ללכת לחנות פארם ולנסות שם בשמים בידיעה שאני לא הולכת לקנות אותם באותו פארם? (יש לציין שבפארמים יש "טסטרים"- בשמים שמיועדים לבדיקת הלקוחות. כמו כן, אני מניחה שבעלי החנות יודעים שלקוחות רבים נוהגים לעשות זאת לאו דווקא לשם קנייה בחנות).
ב. התוספת שמוסיף ה"אורח" בברכת המזון- מתי אני נקראת אורחת? בכל מקום שהוא לא ביתי? (וכרגע אני בכלל גרה בבית הורי...) האם במקום העבודה שלי אני צריכה לאוסיף זאת- למרות שאני אוכלת שם יומיום? ומה עם מסעדות, פארקים וכו'?
תודה רבה לכם ושבת שלום!
תשובה
שלום לך
א. זה אסור כיוון שהתורה ציוותה על אדם לא להונות את רעהו וזוהי אונאה כיוון שאת יודעת שלא תקני שם. באותה מידה אסור לשאול כמה עולה מוצר מסויים כשאין מטרה לקנותו. זה שאת מניחה שהם יודעים שאנשים עושים זאת זה לא אומר שהם אכן יודעים וכן שהם מסכימים לכך.
ב. כל התוספות הן לא מעיקר הברכה ולכן זה לא כל כך קרדינאלי לברכה, אך בעקרון כל מקום שאינו ביתך את נחשבת בו אורחת.
אריאל