שאלה
שלום לכם, יש משהו שלא מובן לי...
בהלכה כתוב שהאדם אשר רוכב על סוסו בשבת יש להורגו.
למרות זאת, אין איסור בתורה לרכוב על סוס בשבת.
למרות זאת קביעת חכמים היא זאת שקובעת, ולא התורה! לא אמורים במקרה כזה, להקשיב לדעת התורה של בורא עולם?
אחרי הלכה בשר ודם הולכים אבל אחרי ה' לא הולכים?
תשובה
שלום לך.
ראשית, אני רוצה לתקן את שאלתך. לא כתוב בהלכה שמי שרוכב על סוס יש להורגו. כמו שאמרת האיסור לרכב הוא רק מדרבנן ואין על זה עונש סקילה. מה שמסופר בגמרא הוא שהיה מי שרכב על סוסו בשבת, בזמן שהיו גזירות על ישראל וסקלו אותו ´מפני שהשעה צריכה´.
אתה ודאי צודק שלחכמים אין יכולת לשנות את התורה. אכן יש לחכמים סמכות לקבוע דינים כ´הוראת שעה´. כלומר לשנות באופן זמני את חוקי התורה.
העומק שעומד מאחורי זה הוא שדיני התורה מבטאים את האמת האלוקית הפשוטה והקבועה. אמנם החיים הם מאד מורכבים ומסובכים ולא תמיד אפשר לנהוג כמו עיקר הדין. בשביל זה נתנה תורה סמכות לחז"ל שבאופן זמני ועל פי תנאים וגדרים מסוימים, מותר להם לשנות את דיני התורה כדי לחזק את שמירת התורה באופן כללי. הרמב"ם מדמה זאת לחילול שבת כדי להציל חולה, שאנחנו אומרים שעדיך לותר על שמירת שבת אחת כדי שהחולה ישמור על הרבה שבתות בעתיד. בדומה לכך, עדיף לפעמים לותר באופן זמני על דין מסוים בתורה בכדי להגן על שמירת התורה בעם.
בזמן הגזירות ובזמן שיש מצוקה כללית בעם, יש צורך גדול מאד לחזק את שמירת התורה והמצוות, בכדי שהמצב הרוחני לא יתדרדר. אחת הדרכים לחזק את השמירה היא להחמיר את העונשים על מי שעובר על חוקי התורה. אותו מקרה שסקלו מי שרכב על סוסו בשבת מובא בגמרא כדוגמא לכך שיש לחכמים סמכות לקבוע עונש כ´הוראת שעה´, חכמים באותו הדור ראו שחייבים לחזק את שמירת השבת ולכן באופן חד-פעמי החמירו בענישה. אמנם, העונש לדורות על איסור זה הוא ודאי אינו סקילה אלא מכות מרדות, כמו כל עבירה מדרבנן. בנוסף, רכיבה על סוס אינה עבירה בבית, בצנעא, הרחק מעין כל, אלא היא עבירה בפרהסיא, שמן הסתם עמדו מאחוריה חוצפה ורצון להתריס כנגד שמירת השבת של עם ישראל. עבירה הנעשית מתוך עזות מצח היא חמורה יותר וזו סיבה נוספת לחייב מיתה כהוראת שעה לחייב את הרוכב מיתה.
הנושא של היחס בין חז"ל לתורה גדול ורחב מאד, ואי אפשר לעמוד על כולו במסגרת הקצרה הזו, ולכן התיחסתי רק לנקודה המסוימת ששאלת. אני מפנה אותך לתשובה נוספת בענין סמכות חז"ל: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=187. אם יש לך עוד שאלות תוכל לשלוח אלי או להתקשר לקו של ´חברים מקשיבים´.
טוביה
tsbias@actcom.co.il