שאלה
שלום כבוד הרב
אני רוצה לשאול את הרב שאלה שמאד מציקה לי כל יום ויום... והיא איך אפשר להבין את עצמך?.. את הזהות שלך..? את האופי שלך?
אני לא מצליחה להבין את עצמי.. להבין מי אני.. נגיד אי יודעת מה אני אוהבת..איזה סוג של ארוחת צהריים אני אוהבת.. איזה מקצוע אני שונאת ללמוד.. אבל נגיד את הפנימיות שלי. את האופי אני לא מצליחה להבין! למשל איזה סוג של שיחה אני רוצה לקיים עם אנשים.. שיחת חולין של סתם.. שיחה של צחוקים או בדיחות.. או שיחה רצינית מלאה בחכמה.. או להבין את הפרסונלילטי שלי איזה אופי אני? כעסנית? משעממת? מצחיקה? שמרנית? דוסית כזאת? מסתגרת? לפעמים אני פשוט רוצה להיות מישהי אחרת! ולהבין את עצמי! כי מה שאני עכשיו ממש ממש לא מוצא חן בעיני ואני רוצה להשתנות! ולהבין את עצמי!
יש לי הרבה בלבול כל יום! להבין מה שהותי בעולם הזה.. את לא מצליחה להכיר את עצמי כל פעם כשאני מנסה אני תמיד נכשלת ומסתכבת..
אני מרגישה ממש עלובה זה נראה כאילו כל העולם שמסביבי יודע בדיוק לאן הוא הולך מי הוא מה הוא רוצה.. אולי לא כולם לפחות הרוב.. והחלק השני לפחות יודע מי הוא.. מאד קשה לי להבין את האופי שלי האישיות שלי.
ואני פשוט לפעמים מרגישה שנמאס לי כבר מזה !! נמאס כבר!
אז אחרי שהבנתי שאני עצמי לא יכולה לפתור את הבעיה.. ולהורים שלי אני מתביישת לשאול.. כי הם יחשבו מאיפה נפלתי עליהם עם השאלה הזאת.. או שהם פשוט לא יצליחו להבין מה נסגר איתי ולא יבינותי!! אז הבנתי שאולי כבוד הרב יוכל לעזור לי עם הדילמה הזאת והמצב המסובך הזה?
תודה רבה לך!!
בהרבה תפילה ותקווה
בברכת חג כשר ושמח
(פלונית ,מכיתה ט)
תשובה
שלום רב
שאלתך מלמדת על בגרות נפשית, והופתעתי לקרוא בסוף השאלה שאת רק בכיתה ט'...
גיל ההתבגרות מלווה בטלטלות רבות ושונות, כשאחת מהן היא החיפוש אחרי ההגדרה והזהות העצמית, ובמובן הזה אל תחששי ואל תראי בעצמך 'עוף מוזר'. מתבגרים רבים מאוד עסוקים בשאלות הללו, ובייחוד בעלי הנפש העדינה שבהם מוטרדים מהן.
איני יודע לענות כיצד תביני את עצמך. כל אדם הוא עולם בפני עצמו, וללא היכרות איתך אני מסופק אם אוכל לסייע. בכלל, איני חושב שזו שאלה לרב או לפוסק הלכה, וכמדומני שיועצים או מאמנים אישיים יוכלו להוסיף לדבריי הדלים כהנה וכהנה.
בכל זאת, אציע כמה כיווני מחשבה, ובע"ה תמצאי בעצמך (ובעזרת אנשים שתמצאי לנכון לשתף אותם - אם לא ההורים אז אולי מורה או מדריכה וכיו"ב) את הדרך שלך להבין את עצמך.
ראשית, אפשר לנסות ולהיות לבד. במקרים רבים רעשי הרקע של העולם (כולל הפלאפון, המחשב, החברה, המשפחה, הלימודים) לא מאפשרים לנו להקשיב לעצמנו. צאי לטיול של כמה שעות, בלי אף אחד ובלי פלאפון (במקום בטוח, כמובן). חוויה כזו יכולה לסייע בהיכרות עם עצמך ובהבנה של מי שאת.
שנית, נסי להתבונן על חייך לאחור ולחשוב - מתי לאחרונה הרגשתי מאושרת? מתי הרגשתי שאני 'מביאה את עצמי'? אחרי שתמצאי רגעים כאלו, נסי לחשוב על האיכות שהיתה בהם. מה עשה אותם למה שהם? מה גרם לך להיות במצב שאת מגדירה אותו היום ככזה ש'הבאת את עצמך'?
שלישית, נסי להתבונן על אחרים. שאלי את עצמך - עם מי אני מזדהה? (מההורים, המורים, דמויות מבוגרות כאלו ואחרות שבסביבתך). למה? דרך שאלות כאלו ניתן לפעמים לבודד את הכוחות הפנימיים שקיימים בך.
רביעית, נסי ללמוד על טבע האדם ונפשו. ייתכן ומתוך לימוד שכזה (בוודאי אם תמצאי חברותא טובה לעניין) תלמדי הרבה על עצמך.
חמישית, התפללי על כך לרבש"ע. תפילה היא אחד הכלים החשובים שלנו בהיכרות עם עצמנו ובהבנה שלנו את עצמנו. הן כי סיעתא דשמיא תמיד נצרכת, והן כי התפילה עצמה חושפת את הרצונות שלנו ואת הבקשות העמוקות שלנו.
בהצלחה רבה
אורי
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם