לדבר עם הבנים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 09/09/02 15:46 ג בתשרי התשסג

שאלה

לכבוד הרב!

קראתי כמה תשובות בעניין דיבור עם בנים, והגעתי לאי הסכמה מסוימת. קודם כל לא הבנתי מה הרעיון של המצווה- מה הסיבה? הרי המצווה אינה מדאוריתא! וגם העניין נראה לי נורא לא מוסרי. אומנם אני לא רגילה לדבר בלשון זו על מצוות, אבל זה נשמע מוזר כי בס"כ התורה רוצה שיהיה אחדות ואיך תהיה אחדות אם לא נדבר? למה אסור שיהיה את הקירוב הזה, אין זה דבר יפה? אין זו דרך להכיר אנשים? אין זה דרך לשמוע על דעותיהם? הייתי רוצה שתפרט אם יש מחלוקת בעניין, אם יש רבנים שחושבים אחרת?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.
אני מתנצל על האיחור בתשובה.

כהמשך לתשובות שקראת בנושא הזה .

דעי לך כי התורה נותנת לנו את היכולת להיות מ א ו ז נ י ם .
להיות אדם מאוזן זה אומר לא להיות קיצוני לשום צד.
אי אפשר לא לדבר ואי אפשר להרבות בדיבור.
צריך את קו האמצע.
לדבר מה שצריך.
בזמן שצריך,
במקום שצריך,
בסיתואציה הנכונה,
ובמינון הנכון.

ההדרכה של חז"ל באה מתוך נסיון החיים כי אין אפוטרופוס לעריות (ראי מקרהו של דוד מלכנו)
וכוון שכך יש לאדם להכיר בעצמו מה מוציא אותו מהאיזון הפנימי שלו.
הדרכת חזל היא לא רק טכנית "לא לדבר" אלא גם עקרונית לא להרבות בקשר כי לקשר יש מדרונות חלקלקים ומאוד צריך להזהר לא ליפול.
הרבה נפלו,
הרבה קמו.
ואנו נזהר להיות חכמים עם עניים ולא ליפול.
אגב אדם מאוזן הוא האדם המאזין בבחינת נעשה ונשמע כי באוזן יש את מערכת שיווי המשקל.....

בברכה,

עוזיאל