שאלה
שלום כבוד הרב!
רציתי לדעת האם צריך לברך על פירות (מכל הסוגים - למשל ענבים) בסעודה כשאוכלים לחם לאחר ברכת המוציא? והאם יש הבדל אם הם היו על השולחן או לא?
2. האם נשים יכולות לפטור אחרים בברכה כמו ברכת המזון או ברכת הנהנין כמו בורא פרי העץ על תפוח?
תודה רבה מראש!
תשובה
שלום פלוני,
קבלתי את שאלתך רק לפני כמה ימים.
א. חייבים לברך ברכה נפרדת על פירות באמצע סעודת פת (כלומר, גם אם ברכנו "המוציא" בהתחלת הסעודה) - גם אם היו על השולחן מהתחלת הסעודה. יוצא מכלל זה - אם אוכלים את הפירות ממש עם הלחם.
ב. אישה יכולה להוציא נשים ידי חובת ברכת המזון אם הן אינן יודעות לברך, אבל לא גברים בגלל שיש הסוברים שחובת האישה בברכת המזון אינה כחובת האיש. אם שלוש נשים אכלו ביחד חייבות מן הדין שאחת תגיד את הזימון, על אף שרבים (כלומר רבות) לא נוהגים כן.
ג. גם נשים וגם גברים אינם מוציאים אחרים ידי חובת ברכות הנהנין היות והברכה הינה על "ההנאה", ואין אחד יכול לחוש את הנאת חברו.
ד.יוצא מן הכלל - ברכות נהנין הנאמרות במסגרת של קיום מצווה, כאמירת קידוש או "המוציא" בסעודות שבת וחג. במצבים אלו גברים מוציאים אחרים ידי חובה. בקשר לנשים - כאשר אישה חייבת במצווה כמו האיש, אז מצד השאלה של להוציא אחרים ידי חובה, היא יכולה; אם היא איננה חייבת במצווה, אז היא איננה מוציאה אחרים ידי חובה. אם האישה חייבת במצווה אבל לא ברמת חובה של גברים, היא יכולה להוציא נשים ידי חובה אבל לא גברים.
בברכה, דוב ברקוביץ
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם