שאלה
רציתי לדעת מדוע יש איסור לכתוב בלועזית על מצבה? מה ההסבר לזה? הרי אם זה מצב שהמשפחה לא מבינה עברית למה יש בעיה בזה?
תשובה
שלום רב.
שאלה זו כבר נענתה בספרות השו"ת ע"י גדולי עולם (הרב ולדנברג בעל ה"ציץ אליעזר", הרב עובדיה יוסף ועוד).
(כקוריוז אציין ששאלה זו גם הועלתה בפני בג"ץ ע"י עותר שרצה לכתוב תאריך לועזי על המצבה ולא כאן המקום להרחיב.)
אעלה בפניך מספר נימוקים שהביא הרב עובדיה יוסף בשו"ת יחוה דעת (חלק יו"ד סימן ל"ב):
א. בית עלמין דינו כחצר השותפין ואפילו בדבר של חול אין אחד מהשותפים רשאי לשנות דבר מבלי הסכמת כל השותפים (חו"מ סי´ קנד), וכ"ש במנהג שנהגו אבותינו מדורי דורות מימות עולם, שאפילו גבאי החברה קדישא אינם רשאים לשנות מבלי הסכמת המרא דאתרא ורוב החברים, ואפילו אם משנים לכבודו של המת יש בזה ביזוי ופגיעה בכבוד מתים אחרים, וכ"ש אם הוא לגנאי שבודאי שאין לגרום דבר של גנאי לאותו המת, שמא הרהר תשובה בלבו וכו´, והכלל בזה מנהגם של ישראל תורה הוא ואסור לשנות דבר. (שו"ת מהר"ם שיק חלק חו"מ סי´ נ"ו).
ב. איסור גדול יש בשינוי מנהגי ישראל מימי עולם שנהגו לחקוק במצבות אך ורק בלשון הקודש שם הנפטר ותואריו, והמשנה לחקוק בכתיבת עכו"ם הרי הוא בכלל "לא תקים לך מצבה אשר שנא ה´ אלהיך", שמצבה כזאת היא שנואה להשי"ת, דהויא בכלל אבזרייהו דעכו"ם ותועבה היא.
ג. והרי מנהג ישראל להתפלל אצל קברות המתים בעד החיים, וכדאיתא בתענית (טז.) ובש"ע ס"ס תקפא). וכן אמרו בזוה"ק (פר´ שמות), שאלמלא תפלת המתים על החיים לא יתקיימו אפילו חצי יום. וע"ע להב"ח יו"ד (ס"ס ריז), ואם יעשו איסור גדול זה על מצבת הקבר של המת, באיזה פנים יעמוד להתפלל על החיים, אשר על ידו נגרם בזיון כזה ללשון הקודש שניתנה בו התורה, ולכן אין ספק שיש איסור גדול וחמור מאד לעשות כן, ובשום אופן אין להרשות לכתוב על המצבה אלא בלשון הקודש וכמנהג כל ישראל.
ד. לעניין כתיבת תאריך לועזי החמירו עוד יותר: והנה המהר"ם שיק (בחיו"ד סי´ קעא) אחר שכתב לאסור שינוי הלשון, מלשון הקודש ללשון לועזית, כתב עוד, אך מה שהוסיפו לכתוב מספר השנים לפי מספרם בלעז, זוהי עבירה כפולה ומכופלת, שלדעתי יש בזה איסור אורייתא, שנא´ ו"שם אלהים אחרים לא תזכירו", והמונה לפי מספרם הוא עובר על איסור זה, שע"י המנין עולה בזכרונו מחשבה של לידת הנוצרי יש"ו, דזיל בתר טעמא וכו´, ולכן אם אפשר להסיר ולהשליך את המצבה ההיא הנה מה טוב, ואם אי אפשר, לפחות יש להטיח על המצבה טיט או גבס הדבוק מאוד על הכתב, כדי שלא ישאר זכר מכתיבת לשון לועזית, וממספר השנים של אוה"ע, ע"ש.
לעניות דעתי סיבות אלה טובות מספיק ואין צורך להרחיב יותר. אם בכל זאת ברצונך להרחיב ולהעמיק בתשובה, עייני בש"ות יחווה דעת, שם הוא פרט עוד סיבות ונימוקים הלכתיים.
יום טוב.
אריק (המשיב אינו רב).