כשרות-

חדשות כיפה הרב מיכאל ברום 07/07/04 18:56 יח בתמוז התשסד

שאלה

לכבוד הרב שלום!

שאלתי שאלה דומה אך הדבר עדיין טיפה מפריע לי.

קצת ארוך ועם הרב הסליחה.

בספרו של הרב משה ויא "בדיקת המזון כהלכה"

ערך כרובית מוסבר שלא ניתן להכשיר את כל הכרובית אלא רק את קלחיה המהווים כ60% מן הירק ואילו את הפרחים לא ניתן להכשיר.

שם הרב ויא מסתמך על כמה דברים:

1)הכרובית היא ירק מאד מאד נגוע וכבר מלפני עשרות שנים הייתה מוחזקת כנגועה.

ועוד הביא דברי ה"פרי חדש" (יו"ד פד, ס"ק לד) שכתב : "וכו בכרוב שקורין קולפיור (כרובית) יש שנים שמתגדלים בה תולעים הרבה והם קטנים עד מאד וא"א לשום אדם לבדקם, ובשנים שידוע שיש בהם תולעים בפנים אין לאוכלם כלל".

2)השריית הירק במי מלח או בחומץ אינה מועילה,שע"פ נסיונות רבים נשארו חרקים בין הגבעולים והפרחים הקטנים.

3)היבהוב הירק ע"ג האש אינו מועיל כמבואר בפוסקים.

הנה למרות שמצינו קושי גדול , גם לפני "גוש קטיף" ידעו עמ"י להכשיר כרובית למרות היותה נגועה ובוודאי שלא ניתן לומר שלא אכלו כרובית בימי קדם.

ואביא דוגמאות של שני ספרים שהתירו אכילת כרובית (פרחיה) למרות הקושי:

*הספר "כשרות בבית" לרב שאול וגשל (עמ' 19){הספר יצא בשנת 1984} כתב : "ישנם ירקות כגון כרובית ופטריות שדורשים מומחיות רבה כדי לבדקם כראוי וניתן ללמוד את אופן בדיקתם רק מאדם מנוסה ובקי"-

** "מקור חיים" לרב חיים דוד הלוי בהלכות תועים (קלב,י) : "הכרובית-מצויין בין פרחיה תולעים קטנים רבים ובדיקתם קשה ביותר.ואם אפשר לנקותם מתולעים רשאי לאכלם.ויש שנהגו לחורכם באש ולהרתיחם ואח"כ לבשלם" עכ"ל.

הנה למרות הקושי ניתן להכשיר כרובית במלואה.

והביאו לי כמה רבנים 3 שלבים לניקוי כרובית ולהכשירה וכתבו לי שאמנם כרובית הבאה מגוש קטיף אינה צריכה בדיקה וזה הידור,

אך בוודאי שניתן לקנות כרובית ב"שוק" ולהכשירה כדלקמן:

א. בודקים שניים-שלושה פרחים באופן יסודי, אך בעין רגילה בלבד, ע"י פירוק הפרחים, אם מוצאים שם טריפסים א"א להכשיר את הכרובית ויש לזרוק אותה.

ב. אם לא נמצאו טריפיסים בבדיקה לעיל,יש להפריד את הפרחים ולהשרות את כולם במי סבון (מהול במים רבים) למשך 3 דקות.

ג. לאחר מכן יש לשטוף כל פרח בזרם מים ולהסתכל היטב אם יש חרקים.אין צורך להפריד הפרחים האלו אלא רק להסתכל עליהם כמות שהם.

1) האם בדיקה זו לדעת הרב נכונה ואפשר להכשיר ככה סתם כרובית הנקנית בשוק?

תשובה

שלום רב:
בוודאי שעדיף לקנות כרובית מגוש קטיף המוחזקת כנקייה מחרקים, אך במצב של אין ברירה במקרה וקנה כרובית רגילה הרי נדרשת בדיקה יסודית כפי שהבאת, אולם לגבי הפרחים יש להחמיר שלא לאוכלם.
בברכת התורה: מיכאל ברום.