כשרות מחבת - דחוף!

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 12/08/08 17:46 יא באב התשסח

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום!

שאלה ממש דחופה!מדוע אסור להעביר בשר וחלב מאותו מחבת? הרי האש גורמת להכל להישרף כלומר האש גורמת לכך שלא תהיה בעיית בשר חלב לא?

מקווה שהשאלה מובנת, תודה מראש

תשובה

שלום!
סגנון השאלה מצביע על ידיעת ההלכה - שאסור להשתמש בבשר וחלב באותה מחבת. השאלה היא רק מדוע.
אז דבר ראשון חשוב לומר בצורה ברורה שאכן אסור להשתמש באותה מחבת גם לבשר וגם לחלב. כאשר נמצא מאכל במחבת, גורמת האש לבליעת טעם המאכל במחבת, טעם הנפלט בטיגון הבא למאכל הבא. אם מדובר על בשר וחלב זה אסור משום בישול בשר בחלב.
תהליך הכשרת מחבת, שהוא ליבון, נעשה כאשר המחבת נקיה ניקיון יסודי, לאחר 24 שעות מאז השתמשו בה. אז האש פולטת מן המחבת את הטעם של המאכל האחרון ובכך המחבת מוכשרת.
אמנם חכמים גזרו שלא להכשיר כלי לכתחילה מבשר לחלב ולהיפך. רק כאשר מכשירים כלי לפסח אפשר לנצל את ההזדמנות ולשנות באופן חד פעמי את ייעודו.