כשרות-ביצים

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 22/06/07 03:43 ו בתמוז התשסז

שאלה

שלום רב

אני פונה אליכם בהקשר לביצים שאנו אוכלים מידי יומ ביומו .

נודע לי בזמן האחרון ,שבתהליך של מיון האפרוחים ,בין נקבה לזכר ,כאשר בוחרים לשם מלאכת תפקיד הטלת הביצים את הנקבות.

נוצר דבר חמור מאוד מאוד :את הזכרים שידוע שלא מטילים ביצים ,שמים בתוך פח גדול עם שקית

ופשוט זורקים אותם לפח כאשר הם בחיים ולאחר שהשקית מתמלאת ויש שם עשרות רבות של זכרים קושרים את השקית כאשר אני מזכיר חלקם עדיין בחיים לאחר שחלקם בינתיים נחנקות ונמעכות .

מכיוון שנוצר עוול נורא זה הקשור לשם תהליך ייצור הביצים .האם זה נחשב כשר ביהדות?

תשובה

שלום רב,
חדש לי התהליך שאתה מתאר, אולם, לדעתי אין כאן שאלת כשרות לגבי הביצים. העוול הינו מוסרי רוחני וראוי היה להשתמש באותם האפרוחים באופן אחר. גם גידול למטרת שחיטה בא בחשבון. אכן, עלינו למצוא את הגבול בין רגישות לחיי בעלי חיים לבין הצורך שלנו להשתמש בהם במסגרת מעגל החיים. הנהגה כזו כמו שאתה מתאר בהחלט משחיתה את הנפש. ישנו מקום גם לדון במטילות עצמן שמרעיבים אותן, מאירים את לילן על מנת לגרום לכמות הטלות גבוהה.

כל טוב, חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה