כשלון חינוכי?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/01/02 07:43 כב בטבת התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב,

שמי רונית ואני עוד מעט בת 18.

ישנה שאלה שמאד מעניינת אותי ואני בטוחה שהתשובה עליה תחשוף רעיון גדול.

נראה כביכול שיש ח"ו בעיה חינוכית אצל האבות הקדושים והלאה אצל גדולי אומתנו. אברהם לכאורה נכשל בחינוך של ישמעאל, יצחק בחינוך של עשיו, בניו של משה הם לא אלו שממשיכים את דרכו,וגם לעלי ישנם בנים חוטאים.אני אודה לרב אם יוכל להסביר לי את העניין הזה.

אבהיר בסוף דברי שאין בכוונתי ח"ו להתריס אלא רק לנסות להבין.

תודה לכבוד הרב.

תשובה

בס"ד
לרונית שלום
יש תשובה מקובלת והיא כי אצל האבות יש הצלחה מסוימת וכשלון מסוים, הסיבה היא כי מחטא אדם הראשון יש תערובת טוב ורע בכל דבר גם בתוך האדם ומרגע שהאבות החלו את פעולתם הוצרכו הם לברר טוב מרע, וזה למעשה העבודה מאברהם שחלק הטוב שבו הוברר ביצחק וחלק הטוב של יצחק הוברר ביעקב וכו'.
אצל משה הענין הוא שתפקידו הוא בלמוד ולא ביצירת עם ולכן הוא הצליח בתלמידיו ולא בילדיו.
לעומת האבות שההמשך שלהם הוא דרך הילדים ולא דרך התלמידים.

זה ההסבר המקובל

מה שאת כותבת אולי רומז לרעיון שמוחבא אצל חז"ל במסכת נדרים דף פא/א "ומפני מה אין מצויין ת"ח לצאת ת"ח מבניהן? אמר רב יוסף שלא יאמרו תורה ירושה היא להם"