כנסיות

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 09/07/02 01:52 כט בתמוז התשסב

שאלה

א- האים מותר לבקר בהריסות כנסיה ובמבצרים צלבניים?

ב- האים מותר להיתפלל בבית כנסת שהיה בעבר כנסיה(ביהכנ"ס "לה-טורנל" פריז שהוסב לביהכנ"ס ע"פ הוראת נפוליאון)?

תשובה

שלום רב לך,

א. אסור לבקר בכנסיה או מסגד אבל מותר לבקר בהריסות של כנסיה ואפילו יש ברכה על כך כמבואר בשו"ע סימן רכ"ד סעיף ב': "הרואה מקום שנעקרה בו עבודת כוכבים אומר: בא"י אמ"ה שעקר עבודת כוכבים מארצנו. ויאמר: כשם שעקרת אותה מהמקום הזה כן תעקור אותה מכל המקומות והשב לב עובדיהם לעובדך". ויש שאומרים אותה ללא שם ומלכות (כף החיים).

ב. כתב המשנה ברורה סימן קנ"ד ס"ק מ"ה:"ולענין לעשות מבית תפילה של עכו"ם בית הכנסת כתב המ"א בשם הרא"ם להקל. והטעם כי לא נעבד הבית עצמו מעולם. ודעת האליהו רבא נוטה להחמיר לעשות ביהכנ"ס קבוע עיין שם. וכמדומה שהעולם נוהגין להקל ועיין בבה"ל שביררנו דדוקא כשאין דרכן להעמיד שם אלילהם. אבל אלו שמעמידן שם אלילהם אף שהוציאום משם ומכרו הבית לשיראל דאז מותר הבית להדיוט מטעם שכבר נתבטל עי"ז משם משמשי אליל כדאיתה ביו"ד קמ"ה ס"ג עכ"פ לביהכנ"ס לאסור. ע"כ.

ולכןבמקום שהיה מסגד או כנסיה בלא פסלים - מותר לעשות ביהכ"נ. ולדעת השואל ומשיב מהדורא קמא חלק ג ע"ב אפילו מצווה להפוך בית עבודה זרה לבית הכנסת.

במקום שיש שם צלמים - אסור .
(לגבי בהכ"נ בפריס אין לי שתובות של גדולי הדור ההוא. אבל אולי המקום הכנסיה לא היה שייך לכנסיה אלא הם שכרוהו ובמקרה זה מותר לעשות ביהכ"נ אפילו במקום שהיו שם פסלים כמבואר בבה"ל ד"ה נרות בסופו.