שאלה
שלום לכבוד הרב למדתי באיזה שיעור ששם אמר הרב שחזקיה היה צריך להיות מלך המשיח ולבסוף בגלל איזה סיבה הוא לא המשיח ולמדתי שיש דברים שנבראו לפני בריאת העולם ואחד מהם הוא שמו של משיח אז אם חזקיה היה צריך להיות המשיח אז זה השם שנברא או זה שמו של משיח?
שאלה 2 אני לומד בישיבה תיכונית בן 16 וחצי בישיבה לומדים 3 שעות בקר גמר ויש סדר בוקר וסדר ערב ואיני יודע איך לחלק את הזמן בשעה של כל סדר אני יודע שיש עניין ללמוד מוסר התחלתי עם אורחת צדיקים גמרא בכיתה ושתי משנות הבעיה שלי אין לי איזה ספר ללמוד הלכה וגם נושא הספר שהכי הסתדרתי זה הבן איש חי האם זה בסדר ללמוד מהספר זה אועדיף פוסקים יותר אחרונים וקשה לי ללמוד משנה ברורה או חושן משפט או כל הספרים האלו וניסתי את ספרי הרב אליעזר מלמד גם לא הלך מחפש ספר הלכות ממומלץ לא משעם שללמוד כמו תוקי אלא משהו טוב בסגנון [הבן איש חי] אני מרוקאי האם זה משנה אם אלך אחר הבן איש חי
???
מחכה לתשובות תודה
תשובה
בעז"ה
שלום רב.
בגמרא במסכת סנהדרין (דף צ"ח עמ' ב') מובאת מחלוקת בדבר שמו של משיח, ומובאים שם מספר שמות.
אך יש להקדים הקדמה כללית בדבר אגדות חז"ל - תחפש בהקדמות הרמב"ם לפרק חלק, שם הוא מביא מספר דרכים להתבוננות באגדות חז"ל. הוא מכריע שהדרך הנכונה להתבונן באגדות חז"ל היא לא תמיד להבינן כפשוטן ממש. אלא לעמוד על התוכן שחז"ל רצו להעביר לנו כלומדים דרך דברי האגדה.
גם במחלוקת זו אפשר להסביר שכל דעה האומרת שם מסוים בדבר המשיח לא מתכוונת לשם ממשי (אחת הדעות כלל לא אומרת שם ממשי, אלא תיאור מסוים של מצורע), אלא לשם המשקף יסוד מסוים, חלק מסוים ממהותו של המשיח. כל דעה במחלוקת מביאה לידי ביטוי פן מסוים במהותו ותפקידו של המשיח. מכאן שלא בהכרח שם כלשהו (מנחם בן חזקיה, ינון או חנינה - אלו הן חלק מן הדעות) הוא עצמו השם שיהיה למשיח.
לגבי ספר ללימוד הלכה.
הבן איש חי הוא ספר מצוין, ורבים מבני עדות המזרח הולכים לפיו.
אני יכול להציע מספר אפשרויות נוספות:
1. סדרת ספרי 'ילקוט יוסף', של הרב עובדיה יוסף. ההלכות מסודרות בצורה נוחה ובהירה ללימוד.
2. חלק מבני עדות צפון אפריקה הולכים אחרי ה'איש מצליח'. יש מהדורה של משנה ברורה עם פסקיו, וכך תוכל ללמוד את פסקיו.
נסה לברר בביתך לאחר איזה פוסק הולכים, יש חשיבות בשימור מנהגי אבות.
כל טוב, שבת שלום!
חגי (המשיב אינו רב).