שאלה
שלום רב! (תרתי משמע חחחח)
כמה שאלות:
1. אומרים שבן אדם שנולד/ נפטר בשבת הוא קדוש או צדיק או גבוה מבחינה רוחנית או משהו...
האם זה נכון בכל המקרים??.. והאם זה נכון גם לגבי ר"ח / יו"ט?
2. אחותי סיפרה לי שפעם אחת לפני איזה שנתיים או משהו בא אלינו לבית איזשהו אורח (קרוב משפחה רחוק) וההורים שלי לא היו בבית, אז הוא ביקש ממנה שתודיע להורים שלי שהוא בא ולצורך כך הוא ביקש ממנה שתרשום את השם שלו כדי שלא תשכח את השם..
כשאמא שלי חזרה באותו היום אז אחותי הודיעה לה לגבי האורח ותגובתה של אמא שלי הייתה שהבן אדם הזה בכלל נפטר לא מזמן..
מה אפשר להבין מכך?? האם מסופר על דברים כאלו מן העבר??
3. לגבי פת הבאה בכיסנין....האם הכוונה היא לרוגעלך/ קוראסון??..
ואם אני אוכלת רוגעלך/ קוראסון במשקל של 140 גר' וזה כאילו ארוחת הצהריים שלי בעבודה, אז זה נקרא שאני קובעת על זה סעודה וצריכה לברך "המוציא" ב. המזון??...או שזה עדיין נחשב לבורא מיני מזונות על המחייה???..ואם אני שותה בנוסף משהו אז אני צריכה לברך על המשקה בנפרד או שאני צריכה לברך על הקוראסון/ רוגעלך וזה פוטר את המשקה???..
אני מאוד מבולבלת מהעניין של הברכות ואני בטוחה שקרתה לי תקלה ואפילו כמה תקלות של ברכה לבטלה או ברכה שאינה צריכה בגלל כל ההלכות המסובכות...ואני באמת רוצה לדעת את ההלכות מצויין כדי לא להיכשל חס ושלום..אז אם אפשר לכוון אותי ולהמליץ לי אולי על ספר שיבאר לי זאת בצורה מפורטת.
אודה לך מאוד על התשובותת
תשובה
שבוע טוב
1. איני יודע. אכן ישנם המבינים בנשמות, תאריכים וצדיקים אך איני נמנה עימהם. מה שאני יודע הוא שכל אדם יכול להיות צדיק והבחירה בידו, ומה שאני מבין ממה שלמדתי הוא שהאדם יראה לעיניים וה' יראה ללבב, ושכל אדם נמדד ביחס לעצמו ולא לאחרים.
2. איני יודע. אולי מדובר באדם נוסף בשם כזה?
3. ישנה מחלוקת בין הראשונים כיצד להבין את המושג 'פת הבאה בכסנין'. אחת הדעות היא שמאפה שבבצקו ערבו מיני מתיקה הוא 'פת הבאה בכסנין', ולאור זאת יש לנהוג כך להלכה - לברך על קרואסון/רוגעלך בורא מיני מזונות.
לגבי קביעת סעודה - לעניות דעתי ישנם כמה תנאים כדי שאכילה תחשב קביעת סעודה - ראשית עניין השיעור - מדובר על 216 גרם. שנית ההתייחסות שלך אל זה כ'ארוחת צהריים'. שלישית, העובדה שבני אדם אחרים קובעים על מאכל זה סעודה (בעקבות הרמב"ם), רביעית, שאת מכוונת לשבוע מהארוחה הזו (בעקבות ה'ביאור הלכה'), חמישית - שאין לחם באזור (או שאת מעדיפה שלא יהיה לחם), כך שהפת הבאה בכסנין משמשת תחליף ללחם.
לאור זאת, נראה לעניות דעתי שאין לברך המוציא אף פעם על אכילת רוגעלך - מכיוון שאנשים לא קובעים על זה סעודה.
אכן הלכות ברכות הן מורכבות ומבלבלות. כדאי להיעזר בספרי הלכה המרכזים את ההלכות. נראה לי שכדאי לעיין בספרו של הרב אליעזר מלמד 'פניני הלכה'.
כל טוב
אורי
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם