כמה לשים במעטפה

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 23/05/13 17:30 יד בסיון התשעג

שאלה

שלום רב,

אחד מהחברים מתחתן והוא הזמין אותי ואין לי כסף לשלם את זה כי אני כל היום לומד תורה, אני יכול להוציא 100-200 שקל אבל זה יכניס אותי למינוס, אם תגיד לי לעבוד זה לא משנה כי זו הדרך שבחרתי וברוך ה' אני שמח בה באמונה שלימה ! אני רק שואל מה לעשות בנוגע לחתונה, תודה.

תשובה

שלום וברכה,

א. המנהג המקובל כיום הוא לתת מתנה לזוג המתחתן בערך בסכום שנקבת מתוך רצון 'לכסות' את מחיר המנה שהזוג משקיע.

ב. במצב בו אדם צריך להחליט בין האפשרות של להגיע מבלי לתת מתנה ובין לא להגיע כלל לדעתי ישנה חזקה כי בני הזוג יעדיפו שהוא יגיע גם ללא מתנה. לאמור, אם מדובר בחבר שלך שישמח בהגעתך לחתונתו גם בלי מתנתך אז ברור שעליך להגיע. לטעמי ישנה חזקה כי רוב בני הזוג שמתחתנים יעדיפו שחבריהם יגיעו גם במחיר של מתנה קטנה מהמקובל מאשר שלא יגיעו כלל.

ג. לפני שאנו מבקשים למצוא לעצמנו 'פטור' מלתת מתנת חתונה יש לעשות מבחן פנימי סובייקטיבי. קרי, עלינו לשאול את עצמנו האם נוח לנו לחסוך כשמדובר במתנה לחבר בעוד בהוצאות לטובת עצמנו אנו כן נכנסים למינוס. כלומר, מי שלא נכנס למינוס בשום מצב אז ממילא הוא במצב שאין לו כסף והוא יכול לשוב לסעיף הקודם. אולם מי שמידי פעם כן מוצא את עצמו במינוס יכול להרשות לעצמו כניסה נוספת למען הזוג הטרי.

בברכה,
אביאל