כללי

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 24/09/11 23:42 כה באלול התשעא

שאלה

שלום רב

1. אדם חילוני שנוסע בשבת והוא יביא עימו בשבת אוכל קנוי וכשר האם יש בעיה לאוכלו? האוכל נקנה לפני שבת.

2. האם יש בעיה של בישול עכ"ום בדגני בוקר או רטבים כמו מיונז?

3. אדם שהתחתן עם יתומה וההורים שלה הורישו לה סכום לצורך החתונה וסכום כללי ודירה האם יש חובה (בתורת מנהג כמובן) להפריש מהם מעשרות?

4. אדם שיש לו דירה והוא משכיר אותה ואם זה הוא משלם שכר דירה שלו האם יש חובה להפריש על זה מעשרות?

5. סכום כסף שניתן לאדם ורואים שהוא לא יחזיר את הכסף ואדם זה ראוי לקבל מעשרות. האם יש אפשרות להפוך את הכסף לגמ"ח מעשרות?

תודה ושנה טובה כתיבה וחתימה טובה.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שבוע טוב ושנה טובה

1. באופן עקרוני דבר שהכנתו בשבת כללה חילול שבת נקרא 'מעשה שבת' ואין להינות ממנו (ישנם חילוקי דינים בנושא זה, ולא כאן המקום לפרטם). קיימת מחלוקת בין הפוסקים לגבי דבר שהובא מחוץ לתחום - מכיוון שלא נעשה שינוי לטובה בגופו של האוכל, אלא רק במיקומו. הפסיקה הרגילה היא לאסור גם במקרה כזה, ובשעת צורך גדול ניתן להקל.

2. איני מתייחס כאן לשאלת הכשרות - שכמובן יכולה להיות רלוונטית בדגני בוקר כמו גם במיונז, אלא רק לשאלת 'בישולי עכו"ם'.
להלכה אחד התנאים האוסרים מאכלים בשל בישולי עכו"ם הוא היותם 'עולים על שולחנם של מלכים'. מכאן, לכאורה שדגני בוקר, שאינם מאכלים חשובים ומכובדים, מותרים לעניין זה (אם כי יש חולקים בדבר).

3. המנהג לתת מעשר כספים נתפס על ידי חלק מהפוסקים כדין גמור ואילו אחרים רואים בו מידת חסידות.
נחלקו הפוסקים לגבי מתנות ממשיות (דוגמת דירה וכיו"ב) - ורובם פסקו להקל ולא להצריך לתת מעשר כספים עבור דירה שנותנים ההורים לחתונת בניהם, וכך גם ביחס לסכום כסף שניתן עבור רכישה שכזו (כך גם ביחס להוצאות החתונה). לגבי הכסף הסתמי וכללי - ממנו נראה לי שיש להפריש לצדקה.

4. כמדומני שאפשר להקל בכגון זה ולא להפריש מהכסף שנכנס שבעזרתו שוכרים דירה

5. מחילה על הלוואה כמוה כמתנה.

כל טוב
אורי

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן