כי טוב

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 16/10/11 11:38 יח בתשרי התשעב

שאלה

למה נאמר ביום השלישי לבריאת העולם כי טוב והרי האדמה פעלה נגד רצון הבורא שכן ה אמר עץ פרי עושה פרי שטעמו של הץ יהיה כטעמו של הפרי והאדמה עשתה רק עץ עושה פרי שאין טעמו של העץ כטעמו של הפרי ולמה נאמר כי טוב?

תשובה

א. נאמר פעמיים "כי טוב" ולא רק פעם אחת. זה אולי מחזק את שאלתך, אבל-
ב. מה שהקב"ה עשה הוא אכן "כי טוב". אם ניקח את המדרש כפשוטו, ונבין שכאילו לאדמה היתה בחירה מה להוציא, אז זה שהאדמה לא הוציאה עץ פרי עושה פרי, זה לכל היותר בעיה שלה, אבל לא של הקב"ה.
ג. יותר נכון הוא שזה בדיוק מה שהקב"ה רצה שיהיה. יש הבדל אולי בין המחשבה שקודם הבריאה, לבין מה שנברא בפועל, אבל זו היתה החלטת הקב"ה שכך יברא העץ כשהוא נותן רק פרי ולא עץ פרי, כמו שהאור הוא רק ביום ולא בלילה, או כמו שיש הפרדה בין מים עליונים לתחתונים, כל אלו הם מסימני היות הבריאה גשמית וזקוקה לעידון ותיקון. חז"ל הדגישו את זה בענין העץ, כי שם זה רמוז בהבדל שבין האמירה להתממשות, אבל זה משקף את כל הבריאה.