כיפה

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 07/12/11 19:33 יא בכסלו התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב

אני נער אשר נמצא בתהליך של חזרה בתשובה.

איני מבין מדוע זה נהיה הרגל לאומי ללבוש כיפה, אין אני מוצא בתורה מצווה ללבישת כיסוי ראש כול הזמן והסיבות אשר מצאתי ברשת הם אלו:

*הכיפה היא מעין לבוש המאחד את המאמינים

*מכיוון שנוצרים מורידים כובע בכנסיה עלינו להיות שונים

*עלינו ללבוש כיסוי ראש מכיוון שהקב"ה מעלינו(בסיבה זאת אני מוצא אף זלזול מכיוון שה' בכול מקום ולטעון שהוא מעלינו בשמיים מזכירה אלילים "השמיים ושמי השמים לא יכלכלוך")

אין אני מוצא בשלושת הסיבות הנ"ל מספקות ב"לזעזע" את משפחתי ומכרי בלבישת כיפה(אני ממשפחה חילונית). אנא ממך עזור לפתור את מצוקותי הרי הכיפה אינה מצווה על אדם בתורה לכן מדוע לבישתה נהייתה כה מובנת מאליו?

והאם באמת אין אני יכול להיות אדם שומר מצוות בלעדיה?

תשובה

למאור שלום

הסיבה שעבורה אנו מכסים את ראשנו היא עקב תיאור בגמרא בו מסופר כי היו מתלמידי החכמים שהיו מכסים את ראשם בזמן התפילה/לימוד תורה וכו´. במהלך הדורות (בערך לפני כמאתים-שלש מאות שנה) החל להתפשט המנהג ללכת עם כיפה במשך כל היום. הרעיון העומד המרכזי מאחורי חבישת הכיפה היא לבטא יראת שמים, כלומר ש´יש מישהו מעלינו כל הזמן´. נכון כפי שציינת, שד´ נמצא בכל מקום, אולם מבחינתנו אנו מתבטאים או עושים מעשים המבטאים ש´ד´ בשמים´/´מעלינו´ וכדומה, כדי לומר שאדם אמור להיפתח למימד האינסופי-אלוהי, שמבוטא בצד ש´מעלינו´; מה שבא לעורר חשיבה ושימת לב לאופן בו אנו מתנהגים.
לגבי שאלתך באופן ספיציפי - כפי שתיארתי לך, חבישת כיפה עצמה היא מנהג ולא דבר שנכתב בתורה. יחד עם זאת, חבישת כיפה או אי חבישת כיפה הפכה כיום להיות סוג של הצהרה האם אדם רואה עצמו שייך לעבודת ד´ או לא. לעניות דעתי, בסופו של דבר, אם אתה מעוניין לקיים אורח חיים דתי -חבישת כיפה הכרחית, למרות אי הנעימות שיכולה להיות מצד סביבתך הקרובה. הייתי ממליץ לך להתייעץ עם רב המכיר את משפחתך שיוכל לייעץ לך האם כדאי לך כבר עכשיו להתחיל לחבוש כיפה או שכדאי לחכות עם זה לשלבים יותר מאוחרים.

בהצלחה חגי