כיבוד הסבתא

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 28/10/12 10:18 יב בחשון התשעג

שאלה

בס"ד,שלום הרב שבוע טוב,

שמי שלומית בת 15,

יש לי שאלה, יש לי סבתא בת 78 (מצד אמא) ואנחנו לא מסתדרות כל כך,הכוונה שהיא מעירה לי המון,החולצה שלך לא בסדר,מה זה האודם הזה מה זה הנעליים האלה,מה זה איך את מדברת לאמא שלך,ואם נגיד ליטפתי חתול או כלב אז היא אומרת לי אויש אל תעשי לי בעיות עכשיו עם השטויות שלך ודברים ממש מעיקים,ואת רוב הדברים היא חייבת להעיר לי שיש מלא אנשים שיישמעו את הדברי חוכמה שיוצאים ממנה,הדבר שהכי פגע בי שהיא העירה לי ליד כל המשפחה שאין לי חברות,והיא לא יכולה להעיר פעם אחת,היא תעיר כמה פעמים כדי שאחד אחד בחדר יישמע,היא גם העירה לי ליד משפחה שלנו מאילת שבאה לבקר פעם בשנה ואמרו לי איזה ילדה טובה אני וכו' ונתנו לי מחמאות,היא לא יכלה לקבל את זה והעירה,"שלומית ילדה טובה?היא ההפך הגמור מאמא שלה,לא עושה כלום בבית רק יושבת במיטה ולא יוצאת מהבית כי אין לה חברות" בכיתי לאמא שלי ואמרתי לה למה היא לא מעירה לה?! אני לא מעירה לה כי אני מכבדת אותה..ואמא שלי אומרת שאם היא תעיר לה היא תגיד לה "מה אני אמרתי דבר כזה אני לא זוכרת" אז אני השאלה שלי היא כזאת, נגיד והיא באמת לא זוכרת אין לי מושג אם היא באמת לא תזכור אם נעיר לה,אבל אני צריכה לשתוק ולהפגע ממנה ואני אפילו במצב של כבר שנאה כלפיה כי אני לא רואה סיבה אחרת שהיא פוגעת בי ככה אם לא מרוע!! ואמא שלי מתעצבנת עליי ואומרת לי אני לא יכולה לראות את הפרצוף שלך יותר ועוד כל מיני דברים מגעילים כשאני עושה פרצופים לסבתא שלי או שאני לא רוצה לקום מהמושב הקדמי באוטו כשסבתא שלי באה,כי בעייני זה לא כבוד(למרות שעכשיו אני כבר קמה) מה אפשר לעשות?יהיה קצת קשה לדבר עם סבתא שלי על זה היא תצחק לי בפנים היא כזאת והיא גם לא תקשיב ותחזור על זה כי כל פעם אני אומרת לה סבתא די כבר לא נמאס לך והיא ממשיכה,תודה רבה על הזמן שאתה מקדיש לי בקריאת המכתב זה ממש חשוב לי הרב,אני מקווה שתקרא את כל המכתב ותצליח לעזור לי..שבוע טוב.

תשובה

שלום וברכה

את מעלה פה בעיה לא פשוטה. מצד האמת ברור שאת צריכה לכבד את סבתך, אבל המציאות שאת מתארת (בהנחה שאת מביאה פה את התמונה השלמה) היא מציאות שאינה נסבלת. על פי ההלכה אדם לא אמור לספוג מהוריו עלבונות ובטח לא מסבתו. כיבוד הורים/סבתא הוא לתת להם את צרכיהם ולא לשמש כשק חבטות שלהם.
המלצתי היא שתנסי כמה שפחות להתחכך עם סבתך, כלומר לנסות לא להיות שהיא מגיעה אליכם, למעט בביקורים אצלה וכו'. ובמידה וישאלו מדוע את מתחמקת ממנה תוכלי להגיד את האמת שהיא פוגעת בך כל העת. כמובן שאם בכל זאת נקלעתם יחד והיא מעירה לך - נסי להתגבר ולהתעלם ולא להגיב חזרה. דבר שרק ירע את המצב.

בהצלחה חגי