כיבוד הורים

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 02/01/03 20:16 כח בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה

בערב שבת האחרון ישבנו בני המשפחה ותוך כדי דיבור עלה הנושא של קדושת ישראל

אבי ומורי טען שאין קדושה לעם ישראל בפני עצמו אלא שאנו הופכים אותו לקדוש והוא טען שאותו הדבר גם ביחס לארץ ישראל, למקום המקדש וכן לספר התורה.

מאחר ודבר זה חרה לי הגבתי לדבריו וטענתי שהוא טועה.

שאלתי הראשונה היא: האם באמת צדקתי בטענתי כי הקדושה היא מהותית?

ושאלתי השניה היא: כיצד היה עלי להגיב?

בתודה

אבי

תשובה

שלום רב.
דבר ראשון לגבי הויכוח עם אביך כתוב בשולחן ערוך (סימן רמ' סעיף יא') "ראה אביו שעבר על דברי תורה (הכוונה היא שהוא ראה את אביו עובר עבירה) לא יאמר לו עברת על דברי תורה, יאמר לו אבא כתוב בתורה כך וכך כאילו הוא שואל ממנו ולא כמזהירו והוא יבין מעצמו ולא יתבייש" ולכן גם במקרה שלך ברור שצדקת בכך שאמרת שבעם ישראל יש קדושה עצמית, וכן לספר התורה ולארץ ישראל, אולם היית צריך בעדינות לפתוח חומש וספרים אחרים ולהראות לו פסוקים המדברים על כך שעם ישראל הינו עם סגולה, וכן לגבי קדושת ארץ ישראל, קדושת מקום המקדש.
במידה שאביך לא משתכנע, עדיף לא להיגרר לויכוח בלי סוף אלא להעביר נושא בעדינות, ולהמשיך לירא ולכבד את אביך.
בברכה,
צבי קוסטינר.