שאלה
שלום רב, שמי אלינור אני בת 19...השאלה שלי היא שאלה שמעסיקה אותי מאוד,היא מטרידה אותי והייתי שמחה לתשובה... הסיפור שלי הוא כזה..גדלתי בבית דתי עם 6 אחים נוספים. כשהוריי הכירו אבי היה אז גרוש עם ילדה[שהתכחש לה-ועד היום הוא לא מכיר בה אחרי 40 שנה.]היחסים של הוריי מההתחלה היו מאוד מעורערים וזה מאוד השפיע על היחסים של אבי איתנו-עם הילדים.. אבי הוא בן אדם ``דתי`` השם כביכול דגש על עשיית מצוות דתיות ולא מקיים כלל את המצוות שבין אדם לחברו.(מוסריות) כלפיי חוץ הוא ניראה אדם דתי, ``צנוע הלכות`` אך ברגע שהוא מגיע הביתה מתגלה זהותו האמיתית. הוא הכה מס` פעמים את אמי, וכשאחי הגדול סירב ללכת לישיבה אבי ודודי הכו אותו, בעבר אבי היה מקלל אותנו ללא הרף, יורק עלינו ומעליב אותנו.. כיום הוריי בתהליכי גירושין ומשפחתנו התפלגה ל2 : התומכים באמא (אני וארבעת אחיותיי) והתומכים באבא (אחי שהחליט לחזור בתשובה, ואחותי שגרמה לפילוג.) בבית המשפט אבי משקר ללא הרף, מנצל לרעה את העובדה שהוא ניראה אדם דתי וכמו כן טוען שאיננו צריך לשלם עליי מזונות מאחר שאני כבר בת 19 ודורש שאצא לעבוד.[למרות שהוא יודע שאני סובלת מבעיות אורטופדית בגב] כמו כן הוא טוען שאיננו צריך לשלם דבר מתשלומי הבית בטענה שכל ילדיו כבר מעל גיל 18 והוא רק ישן בבית!!! בריבים שמתחוללים בבית אבי מתכחש לעובדה שיש לו 5 בנות[כהוכחה-אני ואחותי בת ה22 לא רשומות בת.ז שלו],הוא מחפש תמיד סיבות לריב ולעורר מהומות ופרובקציות, מדבר לשון הרע בקרב שכנינו ומסית נגדנו את תושבי השכונה. שאלתי היא כזאת: כתוצאה מהעובדה שאבי מתכחש להיותי בתו אני באופן טבעי מתכחשת לעובדה שהוא אבי ושוררת בינינו שנאה עמוקה..אני מצידי[ויודעת שמיצדו גם]לא רוצה שום קשר איתו!אני נגעלת ממנו,לא מחשיבה אותו בכלל כאבי,מצידי-אין לי אבא,הוא מת.אני רוצה לדעת אם אני מחוייבת לקיים את מצוות כיבוד הורים במקרה הנ``ל למרות שאבי מתכחש לי ולא רוצה כל קשר איתי? תודה מראש, אלינור.
נ.ב
שאלתי את השאלה הזאת באתר אחר והרב ענה לי שאינו יכול לפסוק כלום משום שאינו מכיר 2 הצדדים ולכן עליי לשאול רב שמכיר את המקרה..ואין לנו כזה רב בשכונה.בסופו של דבר לא קיבלתי תשובה.
תשובה
הרמב"ם והטור נחלקו האם יש מצוות כיבוד הורים כשהאב רשע, לדעת הרמב"ם צריך בכל זאת לכבדוף ולדעת הטור אינו צריך.
חז"ל במסכת קידושין לומדים דוגמה של כיבוד הורים מדמר בן נתינא, שישב בין גדולי רומי בבגד מאוד יקר, והגיעה אימו וקרעה את הבגד לעיני גדולי רומי, וגם הכתה אותו ירקה בפניו ולא הכלימה. מכאן שגם אם ההורים מעליבים לפעמים יש מצווה לכבדם.
אכן כשמדובר במכעשים מאוד קיצוניים, כמו הכאה בצורה בלתי סבירה, ושאר התעללויות מסתבר שגם הרמב"ם יודה שאין מצוה לכבד הורים כאלו.
לפי מה שאת מתארת שאביך אינו מעוניין בקשר איתך, אז גם את לא חייבת ליצור קשר מצד כיבוד אב.