כיבוד אב

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 22/08/14 02:03 כו באב התשעד

שאלה

לאבי אין התנהגות יציבה, אני חושבת כי אינו בריא בנפשו אך כיוון שמעולם לא הלך לטיפול - לא ניתן לומר בוודאות.

הורי היו גרושים ב 13 שנה האחרונים, אבי התעלל באימי מילולית ופיזית לפני הגירושים, והמשיך לדבר עליה רעה (שקרים וקללות) גם לאחר הגירושים.

אימי חלתה במחלה סופנית לפני כשנתיים וחצי, עד לפני כחודשים עוד הייתי איתו בקשר וניסיתי לכבדו.

כשאימי גססה הוא טען שהיא גנבה לו משהו, כשאמרתי לו "אמא גוססת היא בקושי הולכת לא יתכן שהיא גנבה" הוא אמר "אני כבר שנתים שומע שהיא גוססת מתי היא כבר תלך", דבריו גרמו לי עוגמת נפש רבה וסערת רגשות שהוביל אותי פשוט לסלק אותו מביתי ומאז אנחנו לא בקשר.

לפני כחודש אימי נפטרה, אני עדין לא בקשר עם אבי והייתי שמחה לשמוע את עצתך כיצד עלי לנהוג.

תודה מראש

תשובה

שלום לך.
שתי מצוות יש כלפי ההורים: כיבוד הורים, ומורא מן ההורים.
"כיבוד"- דבר חיובי, וההבנה הפשוטה ביותר היא סיעוד ההורים לעת זקנתם.
"מורא"- להמנע מהתנהגויות שאינן נאותות: לא להתחצף, לא לזלזל בדברי ההורים וכו'.
הגמרא במסכת קידושין מספרת על אחד ממתלמידי החכמים שאמא שלו היתה קצת מעורערת בנפשה, והיה קשה לו להתנהג כיאות לידה. כדי לא להגיע למצבים "בלתי אפשריים" עם האמא, הוא עזב את בבל ועלה לגור בארץ ישראל. או בקיצור- הוא "ניתק מגע" מהאמא.
אם זה מה שאת מרגישה שאת צריכה לעשות- נתקי מגע מאבא. אני מבין שזו החלטה לא פשוטה, אבל כנראה שאין ברירה...