ישיבה

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 24/06/11 16:25 כב בסיון התשעא

שאלה

שלום הרב.

אני יודע שהשאלה שלי תהיה אולי מעט מוזרה אך דבר זה יושב לי על הלב כבר 3 שנים..

אני תלמיד ישיבת ההסדר ה"מאירי" של הרב שמואל זעפרני שליט"א, אנחנו משלבים במסלול לימודי קודש וחול.

הרב, אני מאוד נהנה, לומד תורה, יש לנו שיעורים מעניינים ומרתקים מצד הרמי"ם ובקיצור- כיף לי לקום בבוקר.

אבל להרבה מקומות שאני הולך, יורדים על הישיבה שלנו, חושבים שאנחנו לא ברמה מספיק גדולה, שהתלמידים לא הכי יראי שמיים, ובקיצור מחמאות נקבל רק כאשר מכירים אותנו באמת ואז הגישה משתנה.

הרב, כל מה שכתבתי על מה שחושבים עלינו זה ממש ממש לא נכון. התלמידים בישיבה יראי שמיים גדולים (ואפילו מתמודדים עם בעיות במשפחה כמו הורים חילונים שהסכימו לשלוח את בנם רק אלינו), למדנים, יש אפילו מסיימי ש"ס גמרא, ובאמת אני לא מבין למה?למה חושבים עלינו ככה? אולי הרמה שלנו לא הכי גבוהה אבל למה פוגעים בנו? יש רבנים שאפילו לא מוכנים לשמוע את השם שלנו!.

הרב, הישיבה נוסדה בנשיאות הרב מרדכי אליהו זצ"ל, הרב היה מגיע אלינו לשיעורים, סעודה שלישית, והרב הראה שהוא ממש אוהב את הישיבה. אז הרב מרדכי אליהו עשה טעות? ניתן להגיד דבר כזה על בין גדולי רבני הציונות הדתית?

אישית, לא חשבתי אחרי הישיבה התיכונית ללכת לישיבת הסדר, אבל שהגעתי לשבוש למאירי ממש התאבתי במקום, והלכתי למרות ההתנגדות של הראש ישיבה שלי למאירי. אם לא הייתי הולך למאירי זה היה אומר שאני הולך לצבא, וברוך ה' התקדמתי מאוד, אני מרגיש כך וגם חבריי הוריי והסובבים שלי מרגישים כך. אז למה ראש הישיבה שלי התנגד? ממה הוא חשש?

איך הרב יכול לייעץ לי בעניין?

תשובה

ערב טוב

קראתי את שאלתך וחשתי מבעד למילים את התחושות הקשות של הפגיעה, ולצידן את גאוותך המוצדקת בישיבה אליה אתה משתייך, בחבריך ומוריך.

לא אוכל לענות מדוע אחרים חושבים כך או אחרת - וכי איך אדע?

נראה לי שכבני אדם כולנו חוטאים לא פעם בשני חטאים. הראשון הוא חטא ה'דעה הקדומה'. רוצה לומר שכשאנו פוגשים מישהו, שומעים על משהו או חושבים עליו, אנחנו לא מגיעים בצורה פתוחה מספיק, ובמקרים רבים דעה קדומה שקיימת אצלנו, מסיבות שלא תמיד אפשר להבין אותן עד הסוף, משתלטת על מחשבתנו ודימויינו, ואנו לא מכירים בעובדות או באנשים עימם אנחנו נפגשים.

השני הוא חטא ההכללה. במקרים רבים אנחנו רואים אדם אחד, ו'צובעים' קבוצה שלימה בגלל התנהגותו, לטוב ולמוטב.

נסה לחשוב על דעות שעשויות להיות לבחור ישיבה באשר ל'קיבוצניקים' או 'עולים מרוסיה' או 'תלמיד ישיבת פוניבז'' וכו' וכו'.
מיד עולה דימוי, שמורכב מדעות קדומות והכללות, בד"כ ללא ידיעה מספקת, ומכאן ועד פגיעה וחוסר דיוק הדרך קצרה.

כאמור, לא אוכל להסביר מדוע חשב ראש ישיבתך מה שחשב על ישיבת המאירי (אולי תשאל אותו?). להערכתי, מדובר בהכללה או דעה קדומה.

אבל - למה להתעסק בעבר? אתה וחבריך לישיבה יכולים וצריכים להיות השגרירים הטובים ביותר של ישיבת 'המאירי'. מי שיראה אותכם ויזהה בכם את האיכות שיש בישיבה - יבין שספגתם אותה מהרב אליהו ז"ל, מהרב זעפרני יבלחט"א ומשאר הרמי"ם החשובים שיש בישיבה.
מעשיכם הטובים ונשיאת החן שלכם בעיני אלוקים ואדם הם שישכנעו אנשים רבים לראות את ישיבת המאירי בעין טובה.

לך בכוחך זה

כל טוב

אורי