ישיבה באוטובוס

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 10/09/02 19:23 ד בתשרי התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב!

אני נוסעת כל יום באוטובוסים והרבה פעמים קורה ומתיישב לידי גבר ואני נמצאת במצב לא נעים ולא יודעת מה לעשות- האם למרות שאני מקפידה שלא יהיה מגע מקרי אפילו עלי לקום בצורה עדינה ולשבת במקום אחר או לעמוד?

האם יש בעיה הלכתית בלשבת במרחק קרוב מאוד לגבר?

מה הרב מציע לי לעשות במקרה כזה?

תודה רבה רבה

ושתהיה שנה טובה ומבורכת...

סיון.

תשובה

ב"ה ערב שבת שובה תשס"ג

לסיון שלום רב!

לכתחילה רצוי שאשה לא תשב ליד גבר זר, במיוחד במקום שאין הפרדה בין המושבים, אלא אם כן קשה לה מאד לעמוד, או שצפוף מאד באוטובוס ובעמידה עלול להיות מגע יותר בעייתי.

אם ישבת כבר ובא גבר ויושב לצידך אסור לך לקום בצורה כזו שעלולה לפגוע בו, כיון שהוא עלול לפרש את קימתך כזלזול בו, אלא אם כן את קמה על מנת להתקרב לדלת האוטובוס והדבר לא ניכר שקמת בגלל שישב לצידך.

פגיעה באנשים היא איסור דאורייתא, בעוד שישיבה ליד גבר אינה רצויה אבל אינה איסור, כיון שלא ברור כלל שיהיה מגע, וגם אם יהיה אין זה במודע ובודאי שאין זה מגע של חיבה,שלדעת חלק מן הראשונים רק הוא אסור, ולכן ברור שספק זה אינו מביא לאיסור.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת